Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ schválila spoločnosti Google kúpu výrobcu smart náramkov Fitbit

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupiny ochrancov ľudských práv a spotrebiteľské skupiny pritom vyzvali úrady v EÚ, aby dohodu zablokovali. Ako dôvod uviedli práve obavy z ochrany súkromia a protimonopolné zákony.

Brusel 17. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) vo štvrtok schválila spoločnosti Google kúpu Fitbit, výrobcu tzv. smart náramkov, smart hodiniek a ďalších produktov, za 2,1 miliardy USD (1,71 miliardy eur), ale s podmienkami.

Európska komisia vo štvrtok stanovila niekoľko podmienok, ktoré musí Google dodržiavať po dobu najmenej 10 rokov. Nesmie napríklad byť schopný využiť zdravotné údaje z produktov od Fitbitu na reklamu v Európskom hospodárskom priestore (EEA), kam okrem členských štátov EÚ patria aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. Komisia požaduje tiež technickú separáciu údajov spoločnosti Fitbit od údajov Google.

Skupiny ochrancov ľudských práv a spotrebiteľské skupiny pritom vyzvali úrady v EÚ, aby dohodu zablokovali. Ako dôvod uviedli práve obavy z ochrany súkromia a protimonopolné zákony. Dohodu podrobne skúmali aj regulačné úrady v Austrálii, ktoré zvažujú podobné podmienky.

Google dodal, že s regulačnými úradmi EÚ „konštruktívne spolupracoval“ na vyriešení ich obáv vrátane súboru právnych záväzkov, ktoré Európska komisia akceptovala. Spoločnosť Google prijala tieto záväzky po tom, ako Komisia začala vyšetrovať jeho dohodu s Fitbit. EÚ sa spočiatku obávala, že dohoda rozšíri „dátové výhody“ Google a zvýši bariéry pre súperov v priemysle online reklám.

Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová ale nakoniec dohodu schválila, pretože záväzky Google „zabezpečia, aby trh s nositeľnými pomôckami a vznikajúci digitálny zdravotný priestor zostali otvorené a konkurencieschopné“.

„Záväzky určia, ako môže Google použiť zhromaždené údaje na reklamné účely, ako sa zabezpečí interoperabilita medzi konkurenčnými zariadeniami a Androidom, a ako môžu používatelia pokračovať v zdieľaní údajov o zdraví a kondícii, ak sa tak rozhodnú,“ vyhlásila.

EÚ schválila dohodu v čase, keď sa chystá zaviesť rozsiahle digitálne reformy zamerané na obchodné modely veľkých amerických technologických spoločností. Únia chce, aby technologickí giganti prevzali väčšiu zodpovednosť za nezákonný obsah a tovar distribuovaný na ich platformách.

(1 EUR = 1,2246 USD)