Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ schválila štátnu pomoc SR vo výške 8 mil. eur pre športové kluby

Foto: TASR/AP

Komisia spresnila, že schválila slovenský program v hodnote osem miliónov eur na podporu športových klubov zúčastňujúcich sa v profesionálnych ligách.

Brusel 18. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu schvaľuje slovenský program na poskytnutie finančnej pomoci vo výške 8 miliónov eur v prospech profesionálnych športových klubov.

Komisia spresnila, že schválila slovenský program v hodnote osem miliónov eur na podporu športových klubov zúčastňujúcich sa v profesionálnych ligách. Rozhodnutie vlády SR bolo prijaté vzhľadom na vypuknutie a šírenie pandémie nového koronavírusu.

Uvedená schéma pomoci bola schválená na základe dočasného právneho rámca štátnej pomoci, ktorý bol prijatý vlani v marci a následne aj aktualizovaný Európskou komisiou a ktorý platí pre všetky členské krajiny EÚ.

Verejná podpora bude mať formu priamych grantov pre spoločnosti, ktoré zaznamenali výrazný pokles príjmov v dôsledku prepuknutia pandémie a opatrení uložených vládou na obmedzenie šírenia nového koronavírusu.

Cieľom tejto schémy je uspokojiť potreby príjemcov v oblasti likvidity a zaistiť pokračovanie ich činností aj napriek pandemickej situácii. Komisia skonštatovala, že predložená schéma štátnej pomoci je v súlade s jej podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci. Poskytnutá podpora nepresiahne sumu 800.000 eur pre jednu spoločnosť a bude vyplatená najneskôr do 30. júna 2021.

Komisia dospela k záveru, že ide o nevyhnutné, vhodné a primerané opatrenie na odstránenie závažnej poruchy fungovania hospodárstva členského štátu EÚ a na tomto základe schválila toto opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)