Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ: Slovensko získa viac peňazí na priame platby pre poľnohospodárov

Žatva horčice Foto: TASR/Milan Drozd

Podľa prvých indícií si Slovensko udržalo dobrú pozíciu z novembrového summitu, pričom si udrží pozíciu čistého príjemcu európskych zdrojov.

Brusel 8. februára (TASR) - Poľnohospodári z nových členských krajín Európskej únie (EÚ) sa dočkajú mierneho vyrovnávania priamych platieb v porovnaní s ich kolegami zo západnej Európy.

Naznačuje to návrh budúceho sedemročného rozpočtu únie, na ktorom sa počas nočného maratónu rokovaní dohodli európski lídri.

Krátko pred 10. hodinou doobeda rokovania premiérov a prezidentov v Bruseli ešte pokračovali, z prostredia Európskej rady však bol novinárom rozdaný 50-stranový návrh aktuálneho znenia rozpočtu na obdobie 2014 až 2020, v ktorom boli rozpísané jednotlivé politiky EÚ a ich finančné krytie do konca tohto desaťročia.

Podľa prvých indícií si Slovensko udržalo dobrú pozíciu z novembrového summitu. Keďže rozpočet bude menší, ako bol pôvodný návrh, aj odvody SR do spoločného rozpočtu sa o niečo znížia, pričom si naša krajina udrží pozíciu čistého príjemcu európskych zdrojov.

Z hľadiska SR nič by sa nemalo meniť v oblasti kohéznej politiky a priamych platieb pre poľnohospodárov. Dodatočné škrty, ktoré lídri EÚ schválili predovšetkým v programe CEF (cezhraničné prepojenia v infraštruktúre, energetike, IT sektore) sa dotknú aj príslušných programov na Slovensku, čiže získame menej v oblasti vedy a výskumu.

O časť zdrojov príde Slovensko aj v oblasti rozvoja vidieka, zlepší sa však situácia v oblasti priamych platieb pre poľnohospodárov a Slovensko si udržalo aj sľúbených 200 miliónov eur pre vyraďovanie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, čo je citeľný nárast oproti pôvodných 105 miliónov eur načrtnutých na tento účel Európskou komisiou.

Podľa internetového denníka EUobserver je aktuálny návrh eurorozpočtu dobrou správou pre farmárov zo strednej a východnej Európy. Tí v súčasnosti dostávajú oveľa menšiu podporu ako ich kolegovia z Nemecka či Francúzska. Tento stav by sa mal postupne meniť, keď do roku 2020 by mali farmári zo strednej a východnej Európy v priamych platbách dostať 196 eur na hektár. Vyššia podpora pre farmárov z nových členských krajín by mala ísť na úkor bohatších členských štátov od roku 2015.

Na summite sa Českej republike, ktorá vo štvrtok (7.2.) hrozila vetom dohody o rozpočte, podarilo "vybojovať" dorovnanie v kapitole kohézna politika na 20 miliárd eur. Podľa návrhu budúceho sedemročného rozpočtu EÚ dostali o 400 miliónov eur viac, ako mali v pôvodnom návrhu na summite vlani v novembri.

Aktuálna informácia z diplomatického prostredia znie, že dnes o 12. hodine predseda Európskej rady Herman Van Rompuy zvolá všetkých národných lídrov na posledné kolo rokovaní, kde budú postavení pred jedinú voľbu "Ber alebo nechaj tak."