Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Spor EÚ a Indonézie o vývozných obmedzeniach surovín bude riešiť WTO

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

EÚ na tento problém upozorňuje indonézske orgány už dlhodobo, ale bezúspešne.

Brusel 15. januára (TASR) - EÚ v piatok požiadala o zriadenie panelu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorý by sa usiloval o odstránenie nezákonných vývozných obmedzení uložených Indonéziou na suroviny potrebné na výrobu nehrdzavejúcej ocele, najmä na niklovú a železnú rudu. Uviedla Európska komisia v správe pre médiá.

Opatrenia, ktoré EÚ spochybňuje, sa týkajú zákazu vývozu niklovej rudy a domácich požiadaviek na spracovanie niklovej a železnej rudy. Tieto opatrenia nezákonne obmedzujú prístup výrobcov ocele z EÚ k surovinám potrebným na výrobu nehrdzavejúcej ocele.

Výkonný podpredseda EK a eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti uviedol, že po opakovaných pokusoch o vyriešenie tohto problému priamo s Indonéziou je EÚ nútená prijať opatrenia a postúpiť túto vec WTO.

"Vždy budeme konať tak, aby sme chránili práva našich hospodárskych subjektov a zabezpečili rovnaké podmienky pre výrobcov z EÚ. Žiadny člen WTO nemôže obmedziť vývoz surovín, ukladať nezákonné obmedzenia a zvýhodňovať tým domácich výrobcov," uviedol Dombrovskis a dodal, že EK prijme potrebné opatrenia na obnovenie spravodlivých podmienok pre oceliarsky priemysel EÚ. Upozornil tiež, že ide o ťažké obdobie pre oceliarske odvetvie EÚ, ktoré čelí celosvetovej nadmernej kapacite, nezákonnému subvencovaniu a iným opatreniam obmedzujúcim obchod, ako aj hospodárskej kríze spôsobenej ochorením COVID-19.

Zatiaľ čo výrobné odvetvie EÚ dosiahlo najnižšiu úroveň výroby nehrdzavejúcej ocele za 10 rokov, Indonézia sa stane druhým najväčším výrobcom na svete po Číne, k čomu prispievajú aj nespravodlivé a nezákonné výhody.

Od januára 2020 Indonézia zaviedla úplný zákaz vývozu niklovej rudy, čím ju vyhradila len pre indonézsku výrobu nehrdzavejúcej ocele. Indonézia takisto uplatňuje domáce požiadavky na spracovanie niklovej a železnej rudy, ktoré nútia podniky podrobiť svoje suroviny pred ich vývozom určitým spracovateľským alebo čistiacim operáciám v Indonézii, čo neprimerane obmedzuje vývoz nespracovaných surovín.

Komisia uviedla, že tieto opatrenia sú v rozpore so zákazom vývozných obmedzení ustanovenom vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT) z roku 1994.

EÚ na tento problém upozorňuje indonézske orgány už dlhodobo, ale bezúspešne. Súčasná žiadosť o zriadenie panelu prichádza po konzultáciách s indonézskou vládou z 30. januára 2020, ktoré tento problém nevyriešili.

Celkový obrat odvetvia nehrdzavejúcej ocele v EÚ dosahuje približne 20 miliárd eur a zaisťuje investície vo výške 420 miliónov eur ročne. Od odvetvia nehrdzavejúcej ocele v Európe závisí celkovo 30.000 priamych pracovných miest a spoločne viac ako 200.000 priamych, nepriamych a súvisiacich pracovných miest.

spravodajca TASR Jaromír Novak