Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

EÚ stavia na cloud computing, ktorý môže zarobiť 160 miliárd eur ročne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cloud computing sa týka ukladania údajov (textové súbory, obrázky, videá) a softvéru na vzdialených počítačoch, ku ktorým majú používatelia prístup cez internet zo zariadenia podľa výberu.

Brusel 27. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes vo svojej novej stratégii „Uvoľnenie potenciálu cloud computingu v Európe“ uvádza opatrenia, ktorých cieľom je do roku 2020 dosiahnuť čistý nárast o 2,5 milióna nových pracovných miest v Európe a posilniť HDP EÚ o 160 miliárd eur ročne.

Stratégia EK je zameraná na zrýchlenie a zvýšenie používania cloud computingu v celom hospodárstve.

Výraz „cloud computing“ sa týka ukladania údajov (textové súbory, obrázky, videá) a softvéru na vzdialených počítačoch, ku ktorým majú používatelia prístup prostredníctvom internetu zo zariadenia podľa svojho výberu.

V podstate ide o rýchlejší, lacnejší, flexibilnejší a aj potenciálne bezpečnejší nástroj než lokálne riešenia v oblasti informačných technológií (IT).

„Cloud computing znamená pre naše hospodárstvo prevratnú zmenu. Bez opatrení na úrovni EÚ bude každý členský štát nútený konať sám a príde o zisky vo výške desiatok miliárd eur. Musíme dosiahnuť kritické množstvo a vypracovať jednotný súbor pravidiel platných v celej EÚ a tak riešiť riziká spojené s cloud computingom,“ upozornila eurokomisárka zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová.

Technológie cloud computingu využívajú mnohé služby ako Facebook, Spotify a webmail, ale skutočné hospodárske výhody prináša až rozšírené používanie riešení cloudu v podnikoch a vo verejnom sektore.

Ku kľúčovým opatreniam stratégie patrí zmenšenie spleti technických noriem, ktoré používateľom prinesú interoperabilitu, prenosnosť a reverzibilitu údajov, pričom potrebné normy by sa mali identifikovať do roku 2013. Ďalej je to podpora celoeurópskych systémov certifikácie pre dôveryhodných poskytovateľov cloud computingu v rámci celej EÚ, vypracovanie vzorových bezpečných a spravodlivých zmluvných podmienok pre zmluvy o cloud computingu vrátane dohôd o úrovni poskytovaných služieb.

Európske partnerstvo pre cloud s členskými štátmi a priemyselnou obcou poslúži na to, aby sa mohla využiť kúpna sila verejného sektora (20 percent všetkých výdavkov na IT) s cieľom formovať európsky trh s cloud computingom, zvýšiť šance európskych poskytovateľov cloud computingu na ich rast, aby mohli dosiahnuť konkurenčné postavenie, a vybudovať lacnejšiu a lepšiu elektronickú verejnú správu.

Podľa správy EK prínosy cloud computingu vyplývajú z jeho úspor z rozsahu. Osemdesiat percent organizácií, ktoré prijali cloud computing, dosahuje úspory nákladov aspoň vo výške 10 — 20 percent. Možno očakávať aj značný nárast produktivity, ak bude možné zaistiť jeho rozsiahle prijatie vo všetkých odvetviach hospodárstva EÚ.