Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

EÚ stopla Rumunom rozvojové fondy v hodnote 500 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komisia to zdôvodnila snahou "ochrániť celistvosť rozpočtu EÚ".

Brusel 25. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes informovala rumunské úrady o tom, že sa rozhodla prerušiť podporu v troch operačných programoch financovaných prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ. Komisia to zdôvodnila snahou "ochrániť celistvosť rozpočtu EÚ".

Rumunsko dostalo dva mesiace na nápravu nedostatkov, ktoré boli zistené v rozvojových operačných programoch Doprava, Regionálny rozvoj a Podpora ekonomickej konkurencieschopnosti a Životné prostredie.

Ide o bežnú procedúru, ktorej snahou je pri zistení vážnych nedostatkov v plnení programov zo strany členských štátov ochraňovať finančné záujmy európskych daňových poplatníkov.

Podľa zatiaľ nepotvrdených zdrojov by Rumunsko prišlo o 500 miliónov eur.

Rozhodnutie EK prišlo v dôsledku zistenia vážnych nedostatkov v oblasti verejného obstarávania, finančného riadenia a slabej kontroly v troch operačných programoch, ktorá nedokázala predísť podvodom a konfliktom záujmov.

Ak sa Rumunom podarí v stanovenom čase urobiť potrebné nápravy a presvedčiť Európsku komisiu o účinnosti týchto zmien, faktúry z uvedených operačných programov budú spätne preplatené.