Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

EÚ zväčšila rozpočet štipendijného programu Eurizon pre Ukrajincov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Komisia spresnila, že cieľom tohto kroku je poskytovať nepretržitú podporu ukrajinskému výskumu, lebo invázia Ruska na Ukrajinu priniesla tamojším výskumným pracovníkom nečakané výzvy.

Brusel 2. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že strojnásobila pôvodný rozpočet štipendijného programu Eurizon, v rámci vedeckého programu Horizont Európa, na 4,5 milióna eur.

Komisia spresnila, že cieľom tohto kroku je poskytovať nepretržitú podporu ukrajinskému výskumu, lebo invázia Ruska na Ukrajinu priniesla tamojším výskumným pracovníkom nečakané výzvy. Najmä hrozba útokov na kritickú infraštruktúru, nemožnosť cestovať a zníženie štátneho financovania zabrzdili pokrok vo výskume.

Komisia očakáva, že štipendijný program Eurizon bude mať pozitívny vplyv na prácu ukrajinských výskumných pracovníkov vrátane možnosti obnoviť svoje projekty, uskutočniť špičkový výskum, nadviazať stabilný kontakt s medzinárodnými partnermi a rozšíriť šírenie výskumu.

Štipendijný program im umožní znížiť stres, pomôže riešiť rodinné ťažkosti, získať prístup k zahraničným univerzitným knižniciam, udržať si odborníkov v oblasti IT a identifikovať trendy a najlepšie postupy v oblasti verejnej správy.

Eurizon bude mať celkovo 65 projektov a dotkne sa 324 ukrajinských vedcov. Ide o projekty a výskum vo všetkých vedeckých oblastiach, ktoré sa budú realizovať v spolupráci s európskymi výskumnými infraštruktúrami.

V apríli 2023 program Eurizon, financovaný EÚ, spustil štipendijný program s názvom Granty na diaľkový výskum pre výskumných pracovníkov z Ukrajiny. Cieľom bolo ponúknuť krátkodobé štipendiá v trvaní šiestich alebo 12 mesiacov zraniteľným výskumným pracovníkom. Spočiatku sa očakávalo prijatie maximálne 70 žiadostí a podpora približne 22 tímov s 90 výskumnými pracovníkmi s rozpočtom 1,5 milióna eur. Výzva sa skončila v máji 2023, pričom odpoveď prekročila očakávania EÚ, keď bolo prijatých 786 žiadostí, z ktorých 730 bolo oprávnených.

Komisia sa preto v januári 2024 rozhodla strojnásobiť pôvodne pridelený rozpočet na 4,5 milióna eur, čím sa teraz financuje 65 projektov s 324 zapojenými výskumnými pracovníkmi.

Oprávnené žiadosti sa týkali rôznych tematických oblastí: fyzikálna veda a inžinierstvo, životné prostredie, sociálna a kultúrna inovácia, zdravie a potraviny, energetika, infraštruktúry údajov, výpočtovej techniky a digitálneho výskumu.

Jedným z míľnikov programu je spustenie kancelárie programu Horizont Európa v Kyjeve.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)