Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ďalších deväť miliárd eur dostala EÚ na obnovu

Na archívnej snímke eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Foto: TASR/AP

Táto transakcia umožňuje EK udržať stály tok financií pre členské štáty Únie a podporovať plány obnovy a odolnosti, uviedol eurokomisár pre rozpočet a administráciu Johannes Hahn

Brusel 14. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok získala ďalších deväť miliárd eur na podporu obnovy Európy po koronakríze prostredníctvom štvrtého vydania dlhopisov EÚ budúcej generácie (NGEU).

Išlo v poradí už o štvrtú sériu emisie dlhopisov, s čím začala eurokomisia v polovici júna. Prvým vydaným bol 10-ročný dlhopis z 15. júna vo výške 20 miliárd eur. Nasledovala transakcia z 29. júna s dvoma tranžami vo výške 15 miliárd eur, ktorá pozostávala z krátkodobého 5-ročného dlhopisu vo výške 9 miliárd eur a 30-ročného dlhopisu vo výške 6 miliárd eur. Do tretice to bola emisia 20-ročného dlhopisu vo výške 10 miliárd eur z 13. júla.

Exekutíva EÚ v utorok vydala sedemročný dlhopis, ktorý bude splatný 4. októbra 2028.

Komisia zdôraznila, že o dlhopis bol veľký záujem, keď investori prejavili 11-násobne vyšší dopyt po vydaných dlhopisoch ako sa pôvodne očakávalo. Silný dopyt potvrdzuje pretrvávajúci záujem investorov o cenné papiere EÚ, čo umožnilo eurokomisii umiestniť dlhopisy za veľmi výhodných cenových podmienok a v súlade s doterajším dobrým výkonom ozdravného programu NGEU.

Eurokomisár pre rozpočet a administráciu Johannes Hahn po emisii dlhopisov v správe pre médiá uviedol, že táto transakcia umožňuje EK udržať stály tok financií pre členské štáty Únie, podporovať plány obnovy a odolnosti a pomôcť vybudovať ekologickejšiu, digitálnejšiu a odolnejšiu Európu.

Po utorňajšej emisii Európska komisia v rámci dočasného programu EÚ budúcej generácie vyzbierala už 54 miliárd eur. Na ich základe cez Nástroj na obnovu a odolnosť a ďalšie rozpočtové programy EÚ už uskutočnila prvé platby 11 členským štátom vo forme 13-percentného predfinancovania ich národných plánov obnovy a odolnosti.

EK očakáva, že v priebehu roka 2021 cez emisie dlhopisov NGEU vyzbiera približne 80 miliárd eur, ktoré chce doplniť emisiou krátkodobých zmeniek EÚ. Prvá aukcia zmeniek EÚ sa plánuje v stredu 15. septembra.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)