Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

EÚ v rámci WTO napadla reštrikcie na vývoz dreva z Ruska do Únie

Vlajky Európskej únie vejú pred budovou Európkeho parlamentu v Štrasburgu 19. januára 2022. Foto: TASR/AP

Európska komisia, ktorá dohliada na obchodnú politiku EÚ, uviedla, že od oznámenia opatrení v októbri 2020 opakovane rokovala s Ruskom, no neúspešne. Reštrikcie vstúpili do platnosti tento mesiac.

Brusel 21. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) v piatok na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) formálne napadla ruské reštrikcie, ktoré sa týkajú exportu dreva. Európsky oblok ich označil za nezákonné a tvrdí, že poškodzujú jeho drevospracujúci priemysel.

Ide o druhú takúto sťažnosť EÚ na Rusko adresovanú WTO za ostatný rok. A prichádza v čase, keď Únia a jej západní spojenci hrozia Moskve prísnymi finančnými opatreniami, ak ruské jednotky napadnú Ukrajinu.

Európska komisia, ktorá dohliada na obchodnú politiku EÚ, uviedla, že od oznámenia opatrení v októbri 2020 opakovane rokovala s Ruskom, no neúspešne. Reštrikcie vstúpili do platnosti tento mesiac.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby bol od začiatku roku 2022 zakázaný vývoz nespracovaných cenných druhov tvrdého dreva a dreva ihličnatých stromov v snahe podporiť vlastných spracovateľov dreva.

EÚ nesúhlasí so zvýšením ruských vývozných ciel na drevo na 80 % a poukazuje na záväzok Moskvy v rámci WTO maximálne o 13 – 15 % clách pre určité množstvá zásielok.

Okrem toho podľa Komisie Rusko radikálne znížilo počet hraničných priechodov, cez ktoré sa vyváža drevo do EÚ, z viac ako 30 na jeden jediný, a to s Fínskom.

"Ruské obmedzenia sú veľmi škodlivé pre drevospracujúci priemysel EÚ, ktorý sa spolieha na export z Ruska, a vytvárajú značnú neistotu na globálnom trhu s drevom," uviedla Komisia vo vyhlásení.

Spory v rámci WTO začínajú formálnymi konzultáciami medzi oboma stranami. Ak spor nevyriešia, môže jedna z nich požiadať, aby v tejto veci rozhodol panel WTO.