Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Budú demonštrovať rozdielnu kvalitu výrobkov v krajinách V4 a EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda SOPK Peter Mihók hovorí, že nie je zdravé, keď tie isté výrobky v tých istých reťazcoch, od tých istých výrobcov majú inú kvalitu na trhoch týchto štyroch krajín a inú v pôvodnej 15-ke.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Poukázať na veľké rozdiely v kvalite produktov predávaných v rovnakých obchodných reťazcoch v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) a v ostatných štátoch Európskej únie (EÚ). To je cieľom spoločnej demonštratívnej akcie, ktorú pripravujú obchodné komory Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska počas prebiehajúceho slovenského predsedníctva V4. Ide o jednu z viacerých oblastí, na spolupráci ktorej sa dnes v Bratislave dohodli zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

"Nie je zdravé, keď tie isté výrobky v tých istých reťazcoch, od tých istých výrobcov majú inú kvalitu na trhoch týchto štyroch krajín a inú v pôvodnej 15," priblížil predseda SOPK Peter Mihók po skončení rokovania. Mnohí Slováci preto podľa neho chodia nakupovať do susedného Rakúska, kde dostanú vyššiu kvalitu za rovnakú, alebo dokonca nižšiu cenu. "Podmienky na vnútornom trhu majú byť identické pre všetkých, ktorí sa na jeho realizácii podieľajú," doplnil.

Akciou chcú Brusel upozorniť na nesúrodosť kvality a ceny, ako aj zlé opatrenia EÚ na svojom vnútornom trhu. "Pre Slovensko je to výpadok v tržbách aj v dani z pridanej hodnoty (DPH). Slovenský spotrebiteľ je ukrátený na kvalite, za ktorú platí ešte vyššiu cenu," zdôraznil minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Predstavitelia komory a rezortu na dnešnom stretnutí otvorili aj tému sankcií EÚ voči Rusku. SOPK v tejto súvislosti vyjadrila podporu vláde SR a prijaté opatrenia označila za cudzí prvok v podnikateľskom prostredí. "Sankciami totiž politici unilaterálnym rozhodnutím zasahujú do podnikateľských zámerov súkromných firiem, ktoré do týchto zámerov investovali finančné prostriedky," zdôvodnil Mihók s tým, že tieto opatrenia sú v rozpore s liberalizáciou svetového obchodu.

Komora bude zároveň v najbližších dvoch rokoch s ministerstvom hospodárstva spolupracovať v legislatívnej oblasti. "Poďme sa venovať prebujnenej byrokracii a vysokej administratívnej náročnosti pri podnikaní," vyzval šéf SOPK, ktorá podľa dohody do 20. septembra pripraví návrhy riešení v tejto oblasti bez požiadaviek na štátny rozpočet.

Užšiu spoluprácu avizuje komora tiež so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "Zhodli sme sa na tom, že SARIO by malo byť vedúcim článkom v oblasti podpory investícií, a to nielen nových, ale aj starostlivosti o existujúcich investorov, a súčasne podpory investičných zámerov slovenských subjektov v zahraničí," uviedol Mihók. SOPK bude zase lídrom v podpore exportu, pri podnikateľských misiách či účasti na veľtrhoch a výstavách. Memorandum o spolupráci medzi komorou a rezortom hospodárstva podpíšu obe strany 10. októbra.