Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ vyčlenila 20,4 miliónov eur pre slovenské rybné hospodárstvo

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Program podporí najmä odolnosť sektorov rybolovu a akvakultúry a ich ekologický a digitálny prechod.

Brusel 14. marca (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v utorok pre Slovensko program Európskeho fondu pre námorný rybolov a akvakultúru (EMFAF) na implementáciu spoločnej politiky rybného hospodárstva EÚ a politických priorít EÚ načrtnutých v Európskej zelenej dohode.

Komisia spresnila, že celková finančná alokácia pre slovenský program v období 2021 - 2027 je 20,4 milióna eur na nasledujúcich šesť rokov, z čoho príspevok EÚ predstavuje 15,2 milióna eur.

Program EMFAF pre Slovensko pomôže vybudovať silnejší akvakultúrny a spracovateľský sektor na Slovensku, podporí inovácie v produktívnych investíciách, pomôže dekarbonizácii sektorov zlepšením ich energetickej efektívnosti, zlepší organizáciu trhu a zvýši ziskovosť a udržateľnosť celého hodnotového reťazca.

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius v správe pre médiá povedal, že program schválený pre Slovensko podporí trvalo udržateľné využívanie vodných zdrojov a rozvoj rybolovu a akvakultúry v sladkých vodách.

"Nový program poskytne odvetviam akvakultúry a spracovateľskému sektoru na Slovensku príležitosť investovať do budovania odolného a nízkouhlíkového sektora," vysvetlil komisár.

Program podporí najmä odolnosť sektorov rybolovu a akvakultúry a ich ekologický a digitálny prechod. Až 83 % z celkovej sumy sa investuje do udržateľnej akvakultúry, spracovania a marketingu.

Program vyčlenil 52 % pridelených prostriedkov na podporné činnosti, ktoré prispievajú ku klimatickým cieľom EÚ.

Komisia upozornila, že prijatím tohto programu boli prijaté programy EMFAF pre všetky členské štáty EÚ a tie sa teraz môžu sústrediť na využívanie tohto financovania a jeho implementáciu v praxi.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)