Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

EÚ vyčlenila cez REACT-EU 11 miliárd eur na politiku súdržnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyčlenené financie majú pomôcť pri napĺňaní ekologických a digitálnych priorít inteligentnej, udržateľnej a súdržnej obnovy.

Brusel 24. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu zverejnila alokáciu zdrojov pre nástroj REACT-EU na rok 2022. Na programy v rámci politiky súdržnosti vo všetkých 27 členských štátoch je k dispozícii približne 11 miliárd eur v bežných cenách.

Tieto prostriedky dopĺňajú takmer 40 miliárd eur sprístupnených v roku 2021. Členské štáty budú môcť aj naďalej vykonávať opatrenia na obnovu po koronakríze, zamerané na zvyšovanie odolnosti systému zdravotnej starostlivosti a podnikov a na podporu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Zároveň vyčlenené financie majú pomôcť pri napĺňaní ekologických a digitálnych priorít inteligentnej, udržateľnej a súdržnej obnovy.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti pripomenula, že REACT-EU je úspešný nástroj na podporu obnovy po koronakríze a spravodlivej ekologickej a digitálnej transformácie v EÚ. "Krajiny EÚ už naplánovali využitie takmer všetkých zdrojov REACT-EU na rok 2021 a teraz členské štáty vyzývame, aby v záujme včasného čerpania urýchlene predložili zmeny programov pre tranžu na rok 2022," uviedla v správe pre médiá.

Zdroje REACT-EU sa uvoľňujú v dvoch tranžiach, aby sa v plnej miere zachytil vyvíjajúci sa sociálny a hospodársky dosah pandémie. Prideľovanie prostriedkov určuje HDP, nezamestnanosť a miera nezamestnanosti mladých ľudí v jednotlivých krajinách. Pri rozdeľovaní prostriedkov sa zohľadňuje aj dosah pandémie nového koronavírusu na hospodárstvo členských štátov na základe štatistických údajov z 19. októbra.

REACT-EU bol prvým nástrojom použitým v rámci ozdravného programu EÚ budúcej generácie (NGEU). Prvá platba vo výške 800 miliónov eur sa vykonala 28. júna 2021. Pružné schválenie opatrení umožnilo členským štátom alokovať 37 miliárd eur, pričom celkovo platby dosiahli výšku 6,1 miliardy eur.

Na schválené opatrenia sa použije 23,3 miliardy eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR), 12,8 miliardy eur z Európskeho sociálneho fondu (ESF) a 0,5 miliardy eur z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD).

Komisia už začala rokovania s členskými štátmi o využití tranže REACT-EU na rok 2022. Vlády členských krajín už môžu EK zasielať svoje zmeny programov. Po schválení týchto zmien budú mať členské štáty prístup k novým zdrojom už od 1. januára 2022.

Dodatočné finančné prostriedky, ktoré REACT-EU poskytuje vo výške 50,6 miliardy eur na programy politiky súdržnosti v rokoch 2021 a 2022, sa majú využiť do konca roka 2023.

spravodajca TASR Jaromír Novak