Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ vyhodí 22 miliónov ton potravín ročne, Británia je najväčší vinník

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Takmer 80 percentám potravinového odpadu sa podľa odborníkov dá predísť.

Londýn 12. augusta (TASR) - Európska únia vyhodí približne 22 miliónov ton potravín ročne a Británia ich vyhodí najviac, uvádza sa v štúdii výskumníkov podporovaných Európskou komisiou.

Štúdia, zverejnená dnes v časopise Environmental Research Letter, sa zaoberá údajmi zo šiestich krajín - na základe nich analyzuje, o koľko zo zdrojov vody a dusíka prichádza EÚ vyhadzovaním potravín spotrebiteľmi.

Výskumníci dospeli k záveru, že takmer 80 percentám potravinového odpadu sa "dá predísť" a Británia je najväčším páchateľom, pretože sa tam vyhodí množstvo potravín rovnajúce sa jednej plechovke fazúľ na osobu denne. Dokonca aj obyvatelia Rumunska, kde je vyhadzovanie potravín najslabšie, vyhodia množstvo jedla, ktoré sa rovná približne jablku denne na osobu.

Po spriemerovaní údajov dospeli výskumníci k záveru, že všetci občania EÚ vyhodia celkovo 22 miliónov ton potravín ročne.

Vedci uviedli, že vzdelávanie ľudí v otázkach, ako starostlivejšie nakupovať a plánovať konzumáciu, pomôže zmenšiť množstvo vyhodených potravín, znížiť účty za potraviny a obmedziť nepriaznivý vplyv potravinového odpadu na životné prostredie.

"Do určitej miery je dobré, že ide o plytvanie, ktorému sa 'dá predísť', lebo to znamená, že s tým môžeme niečo urobiť," vyhlásil podľa tlačovej agentúry Reuters Davy Vanham zo Spoločného výskumného centra Európskej komisie, ktorý výskum viedol. Upozornil, že veľa dobrých potravín sa vyhadzuje, keď sú po dátume minimálnej trvanlivosti.

Štúdia využívala údaje z Británie, Holandska, Dánska, Fínska, Nemecka a Rumunska.

Výskumníci v štúdii uviedli, že zelenina, ovocie a produkty z obilnín tvorili väčšinu potravinového odpadu, sčasti aj preto, že zvyčajne majú kratšiu trvanlivosť. Podľa vedcov ide o odpad, ktorému sa "dá predísť".

Medzi odpadkami však končí aj mäso, čo má horší dopad na zdroje dusíka a vody, uviedli vedci v štúdii.

Vedecký tím mal možnosť náležite preskúmať iba šesť z 28 členských štátov EÚ, pretože údaje z ostatných krajín neboli dostupné, informoval Vanham.