Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ vyplatila Slovensku prvú maržu plánu obnovy - 822,7 milióna eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Peniaze boli vyplatené v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je jadrom ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Brusel 13. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vyplatila Slovensku 822,7 milióna eur v podobe 13-percentného predbežného financovania projektov a investícií uvedených v národnom pláne obnovy a odolnosti. Peniaze boli vyplatené v rámci Nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je jadrom ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Komisia upozornila, že vyplatená suma zodpovedá 13 % z celkovej finančnej alokácie krajiny v rámci RRF. Predbežné financovanie má za cieľ naštartovať implementáciu zásadných investičných a reformných opatrení uvedených v pláne obnovy a odolnosti Slovenska.

Slovensko má v rámci RRF získať nevratné granty v celkovej výške 6,3 miliardy eur. Komisia schváli vyplácanie ďalších tranží na základe realizácie investícií a reforiem uvedených v pláne obnovy a odolnosti Slovenska.

RRF je hnacím motorom NGEU, ktorý na obnovu po koronakríze a s ňou spojené reformy poskytne členským krajinám EÚ 800 miliárd eur (v bežných cenách).

Komisia pripomenula, že cez RRF sa budú na Slovensku financovať opatrenia, ktoré budú mať zásadný vplyv na ekonomiku a spoločnosť krajiny.

Na podporu zeleného prechodu slovenský plán obnovy ráta s vyčlenením 528 miliónov eur s cieľom zlepšiť energetickú a ekologickú výkonnosť najmenej 30.000 bytových jednotiek. Ďalších 368 miliónov eur je určených na podporu energetickej účinnosti a inovatívnych technológií dekarbonizácie v priemysle.

V oblasti digitálnej transformácie národný plán obnovy ráta s investíciami za 102 miliónov eur na financovanie energeticky účinného superpočítača, ktorý svoje služby ponúkne projektu European High Performance Computing. Táto suma podporí aj vznik siete digitálnych centier na pomoc podnikom pri digitalizácii ich procesov.

Slovenský plán obnovy je zameraný aj na posilnenie ekonomickej a sociálnej odolnosti, na čo chce preinvestovať 1,2 miliardy eur. Najmä na zlepšenie kvality a účinnosti zdravotníckych služieb, a to aj prostredníctvom obnovy existujúcich a výstavby nových nemocníc.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že prvá tranža pre Slovensko znamená dôležitý krok pre implementáciu opatrení uvedených v národnom pláne obnovy a odolnosti. "Vítam predovšetkým investície a reformy na podporu obnoviteľnej energie, digitálnej pripravenosti podnikov a zlepšenia kvality vzdelávania a zdravotníckych služieb. V nasledujúcich rokoch budeme stáť pri Slovensku, aby sme zaistili, že tento plán naplno využije svoj potenciál," uviedla v správe pre médiá.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)