Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

EÚ vyplatila Ukrajine 600 miliónov eur v podobe makrofinančnej pomoci

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prvá splátka, rovnako vo výške 600 miliónov eur v podobe makrofinančnej pomoci, bola Ukrajine vyplatená v dvoch tranžiach 11. a 18. marca.

Brusel 20. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok v mene Európskej únie vyplatila Ukrajine 600 miliónov eur v rámci makrofinančnej pomoci. Informuje spravodajca TASR.

Po nevyprovokovanej a neodôvodnenej invázii Ruska na Ukrajinu táto naliehavá finančná podpora pomôže vláde v Kyjeve riešiť akútny nedostatok vo financovaní súvisiaci s výnimočnými humanitárnymi a obrannými potrebami Ukrajiny.

Prvá splátka, rovnako vo výške 600 miliónov eur v podobe makrofinančnej pomoci, bola Ukrajine vyplatená v dvoch tranžiach 11. a 18. marca.

Komisia spresnila, že tieto prostriedky sa Ukrajine poskytujú vo forme dlhodobých pôžičiek za veľmi výhodných podmienok. Prispievajú k financovaniu časti značnej medzery vo financovaní krajiny, ktorú medzinárodné finančné inštitúcie odhadujú približne na 15 miliárd USD v druhom štvrťroku 2022.

Makrofinančná pomoc EÚ zvyšuje makroekonomickú stabilitu Ukrajiny a podporuje nepretržité fungovanie štátnych funkcií v tejto zložitej dobe.

Vyplatenie druhej časti programu makrofinančnej pomoci nasleduje po hodnotení pokroku pri implementácii opatrení štrukturálnej politiky dohodnutých v memorande o porozumení medzi EÚ a Ukrajinou. Komisia dospela k záveru, že ukrajinské orgány celkovo prijali opatrenia na implementáciu dohodnutej podmienenosti, súčasné vojnové okolnosti však predstavujú faktor "vyššej moci", čo bráni efektívnemu dokončeniu opatrení štrukturálnej politiky.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti spresnila, že piatkové vyplatenie 600 miliónov eur je poslednou tranžou z balíka finančnej pomoci vo výške 1,2 miliardy eur, ktorý oznámila koncom januára tohto roku. Zároveň dodala, že EÚ bude aj naďalej poskytovať Ukrajine krátkodobú finančnú podporu a pomôže Ukrajincom pri dlhodobej rekonštrukcii ich štátu. "Ukrajina sa postaví na nohy ako demokratická a prosperujúca krajina," odkázala šéfka exekutívy EÚ.

Výkonný viceprezident EK pre ekonomiku Valdis Dombrovskis doplnil, že od začiatku ruskej invázie poskytla EÚ na pomoc Ukrajine a jej ľudu 4,1 miliardy eur, čo zahŕňa aj 1,2 miliardy eur núdzovej makrofinančnej pomoci. "Tento týždeň sme oznámili novú výnimočnú makrofinančnú pomoc vo výške až deväť miliárd eur vo forme pôžičiek a začali sme pracovať na finančnom pláne pre dlhodobú obnovu Ukrajiny," pripomenul Dombrovskis.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)