Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ vyzýva na naliehavú reformu Svetovej obchodnej organizácie

Na ilustračnej delegáti kráčajú pred sídlom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Foto: TASR/AP

Diplomati aj odborníci sa zhodujú, že organizácia pre globálny obchod, ktorá rozhoduje iba na základe konsenzu, uviazla vo vyjazdených koľajách a nie je schopná ukončiť rozsiahle rokovania.

Ženeva 16. septembra (TASR) - Viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis vo štvrtok vyzval na naliehavú reformu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a vyhlásil, že je najvyšší čas na jej zmenu.

Dombrovskis počas návštevy v sídle WTO v Ženeve, kde sa stretol s generálnou riaditeľkou organizácie Ngozi Okonjo-Iweala, uviedol, že je pripravený zvážiť zásadný posun v systéme urovnávania sporov WTO.

Dva mesiace pred ministerskou konferenciou organizácie, ktorá sa bude konať v Ženeve od 30. novembra do 3. decembra, stanovil priority Európskej únie (EÚ) pokiaľ ide o budúcnosť WTO.

Tvár obchodu sa od založenia WTO v roku 1995 značne zmenila,“ povedal Dombrovskis. „Pravidlá, ktorými sa organizácia riadi, však nie," skonštatoval viceprezident EK, podľa ktorého je vyjednávacia funkcia WTO paralyzovaná a jej systém urovnávania sporov zmrazený. „WTO naliehavo potrebuje reformu,“ dodal.

Diplomati aj odborníci sa zhodujú, že organizácia pre globálny obchod, ktorá rozhoduje iba na základe konsenzu, uviazla vo vyjazdených koľajách a nie je schopná ukončiť rozsiahle rokovania.
Na archívnej snímke Donald Trump, 30. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zablokovala vymenovania nových sudcov do odvolacieho orgánu WTO, ktorý rieši spory medzi členskými štátmi. Jeho nástupca Joe Biden túto paralýzu zatiaľ neukončil.

Dombrovskis zároveň vyzval na reformu pravidiel WTO na uľahčenie investovania a subvencovania, vrátane priemyselných a poľnohospodárskych dotácií.

Bývalý lotyšský premiér uviedol, že obchod musí zohrať svoju úlohu pri riešení „veľkých skúšok našej doby - od zdravotných problémov cez zmenu klímy až po digitalizáciu“. EÚ je podľa neho otvorená zváženiu "veľkých reforiem" systému urovnávania sporov - odvolacieho orgánu WTO za predpokladu, že bude "účinnejší a legitímnejší".

Revitalizácia tohto orgánu je jednou z najvyšších priorít novej generálnej riaditeľky Okonjo-Iweala. Dúfa tiež, že na ministerskej konferencii predloží dohodu o dotáciách na rybolov, aby ukázala, že WTO je naďalej schopná uzatvárať zložité rokovania.