Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

EÚ podporuje rovnosť šancí pre európske podniky na svetovom trhu

Európska komisia sa prostredníctvom svojej iniciatívy snaží zaistiť, aby spoločnosti z EÚ mohli konkurovať zahraničným firmám na vnútornom trhu za rovnakých podmienok.

Brusel 21. marca (TASR) – Európska komisia (EK) dnes navrhla novú iniciatívu na zlepšenie podnikateľských možností pre firmy EÚ na trhoch verejného obstarávania.

Cieľom je prispieť k otvoreniu trhov verejného obstarávania na celom svete a zabezpečiť spravodlivý prístup európskych podnikov na tieto trhy.

Verejné obstarávanie sa týka podstatného podielu svetových obchodných tokov a jeho hodnota je okolo 1 bilión eur ročne. Verejné obstarávanie v EÚ predstavuje až 19 % HDP a je nevyhnutným prostriedkom opätovného naštartovania rastu, najmä v časoch hospodárskej krízy. Trh verejného obstarávania EÚ je tradične otvorený, ale iná je situácia u európskych obchodných partnerov.

Podľa údajov EK je na celom svete iba štvrtina trhu verejného obstarávania otvorená pre medzinárodnú hospodársku súťaž. Obmedzenia, ktoré uplatňujú obchodní partneri EÚ, sa dotýkajú sektorov, v ktorých je únia konkurencieschopná, ako napríklad stavebníctvo, verejná doprava, zdravotnícke techniky, výroba energie či farmaceutický priemysel.

EK sa prostredníctvom svojej iniciatívy snaží zaistiť, aby spoločnosti z EÚ mohli konkurovať zahraničným firmám na vnútornom trhu za rovnakých podmienok.

"EÚ by už nemala byť naivná a mala by sa usilovať o spravodlivé a recipročné podmienky v rámci svetového obchodu. Naša iniciatíva vychádza z presvedčenia Európy, že otvorenie verejného obstarávania bude prínosom pre celý svet, ako aj pre Európu," uviedol v tejto súvislosti európsky komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier.

Podľa neho je EÚ otvorená obchodu a pripravená otvoriť sa ešte viac, no len v prípade, ak budú môcť európske spoločnosti súťažiť so svojimi konkurentmi za rovnakých podmienok.

Podľa eurokomisára pre obchod Karela De Guchta sa týmto návrhom zvýši vplyv Európskej únie v rámci medzinárodných rokovaní a zvýši sa šanca, že európske firmy budú mať spravodlivú možnosť získať vládne zákazky v zahraničí a vytvoriť tak nové pracovné miesta.