Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ zváži clá na americké uhlie, farmaceutické a chemické výrobky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa chystá na budúci týždeň do Washingtonu, aby prediskutoval napäté obchodné vzťahy medzi EÚ a USA.

Berlín 19. júla (TASR) - Európska únia (EÚ) zváži zavedenie ciel na uhlie, farmaceutické a chemické výrobky zo Spojených štátov, ak prezident Donald Trump pristúpi k uvaleniu ciel na európske automobily. Uviedol to vo štvrtok nemecký časopis Wirtschaftswoche.

V závislosti od toho, aký pokrok dosiahne na budúci týždeň počas svojej návštevy v USA predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, členské štáty Únie na konci budúceho týždňa rozhodnú o jej stratégii, napísal časopis s odvolaním sa na nemenovaného diplomata EÚ. Následne by mohlo dôjsť ku schváleniu protiopatrení.

Juncker sa chystá na budúci týždeň do Washingtonu, aby prediskutoval napäté obchodné vzťahy medzi EÚ a USA po tom, čo Trump uvalil clá na oceľ a hliník Únie, a po jeho opakovaných hrozbách na rozšírenie ciel aj na európske automobily.

Podľa Wirtschaftswoche akékoľvek kroky prijaté v reakcii na americké clá na európske automobily by museli byť širšie, ako jej predchádzajúce protiopatrenia po zavedení ciel na oceľ a hliník.

Juncker sa má stretnúť s Trumpom 25. júla a plánuje mu vysvetliť, že Európska komisia koordinuje obchodnú politiku celého 28-členného bloku.