Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ zvýšila pomoc pre slovenských lekárov a sestričky za nadprácu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komisia spresnila, že schválila úpravu piatich operačných programov Európskeho fondu pre regionálny rozvoj a Európskeho sociálneho fondu pre Francúzsko a Slovensko v rámci programu REACT-EU.

Brusel 14. júna (TASR) - EÚ dá viac ako 453 miliónov eur pre Francúzsko a Slovensko na riešenie sociálnych a ekonomických dosahov koronakrízy. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK).

Komisia spresnila, že schválila úpravu piatich operačných programov (OP) Európskeho fondu pre regionálny rozvoj (ERDF) a Európskeho sociálneho fondu (ESF) pre Francúzsko a Slovensko v rámci programu REACT-EU. Tým sa zvýšila celkovo o viac ako 453 miliónov eur. Tieto zmeny a doplnenia operačných programov pomôžu v boji proti účinkom pandémie koronavírusu, položia základy zelenej a digitálnej obnovy a podporia najzraniteľnejšie skupiny spoločnosti.

V prípade Slovenska zmeny v OP "Efektívna verejná správa" prinesú ďalších 85,3 milióna eur na odškodnenie 62.000 lekárov, zdravotných sestier a ďalších zdravotných pracovníkov z prvej línie za ich prácu a nasadenie navyše počas pandémie.

Program REACT-EU je súčasťou multimiliardového ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU) a poskytuje členským krajinám dodatočné finančné prostriedky vo výške 50,6 miliardy eur počas rokov 2021 a 2022 na programy politiky súdržnosti. Zdroje sú určené na opatrenia na podporu odolnosti trhu práce, zamestnanosti, malých a stredných podnikov, rodín s nízkym príjmom, ako aj vytvorenia udržateľných základov pre prechod na zelené a digitálne hospodárstvo a zaistenie udržateľného sociálno-ekonomického oživenia.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)