Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Posilnenie eura je len dočasné

Foto: TASR/AP

Euro za uplynulých šesť mesiacov posilnilo o 8,2 % oproti doláru a 1. februára dosiahol jeho kurz 1,3711 USD/EUR, čo bola najvyššia úroveň od 14. novembra 2011.

Frankfurt nad Mohanom 17. februára (TASR) - Nedávne posilnenie eura je len dočasné. Kurz spoločnej meny opäť klesne, pretože ho eurozóna nepodporila fiškálnou úniou. Uviedol Lars Seier Christensen, jeden z dvojice riaditeľov dánskej Saxo Bank pre agentúru Bloomberg.

Euro za uplynulých šesť mesiacov posilnilo o 8,2 % oproti doláru a 1. februára dosiahol jeho kurz 1,3711 USD/EUR, čo bola najvyššia úroveň od 14. novembra 2011.

Európska centrálna banka (ECB) však predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v tomto roku zníži 0,3 %. Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň upozornil, že posilňovanie eura predstavuje riziko pre hospodársky rast a infláciu v eurozóne.

No zatiaľ čo euro posilňovalo, výkon troch najväčších ekonomík bloku - Nemecka, Francúzska a Talianska - v 4. kvartáli 2012 klesol a viac, ako analytici odhadovali.

Okrem toho spory okolo prania špinavých peňazí na Cypre, ktoré ohrozujú záchranný úver pre stredomorský ostrov, ako aj neistý výsledok nadchádzajúcich parlamentných volieb v Taliansku a korupčný škandál v Španielsku môžu znovu oživiť krízu v eurozóne, čo stlačí kurz eura smerom nadol.

Francúzsko čelí poklesu investícií, veľké firmy, vrátane automobiliek prepúšťajú a vláda musí znižovať schodok v rozpočte. A tak zatiaľ čo HDP Nemecka by mal tento rok vzrásť o 0,7 %, francúzska ekonomika bude pravdepodobne stagnovať a HDP Talianska sa zníži o viac ako 2 %.

Ekonomika Francúzska sa nachádza na pokraji recesie a miera nezamestnanosti je najvyššia od roku 1998. Premiér Jean-Marc Ayrault začiatkom týždňa upozornil, že Francúzsko pravdepodobne nesplní v tomto roku rozpočtové ciele a nestlačí schodok verejných financií na 3 % HDP.

Podľa Christensena mnohí odborníci podceňujú problémy Francúzska.

Dodal, že za posilnením eura sú rozhodnutia politikov a nemá oporu v ekonomike.