Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euro kleslo voči libre na najnižšiu úroveň od referenda o brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov k tomu prispeli najmä ceny plynu, čo je kľúčový bod z hľadiska ekonomických dôsledkov vojny na Ukrajine, ktoré Európu "zabolia".

Londýn 3. marca (TASR) – Európska mena vo štvrtok klesla voči britskej libre na najnižšiu úroveň za takmer šesť rokov a oproti doláru sa dostala blízko 21-mesačného minima. Konflikt na Ukrajine a nový nárast cien energií zvýšili totiž obavy o ekonomický výhľad eurozóny.

Kurz spoločnej európskej meny euro klesol počas ranných obchodov v Londýne na 82,76 pence za euro, čo bola jeho najnižšia úroveň od referenda v Británii o odchode z Európskej únie v júli 2016.

Neskôr euro časť strát zmazalo a predávalo sa po 82,81 pence, čo bolo o 0,2 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Euro sa znížilo aj oproti doláru, a to o O,3 % na 1,1083 USD/EUR potom, ako sa v stredu (2.3.) prepadlo až na 1,1058 USD/EUR, čo bola jeho najnižšia úroveň od mája 2020. Tento týždeň zatiaľ klesla európska mena o 1,5 % a smeruje k štvrtej týždennej strate v rade voči americkému doláru.

Podľa analytikov k tomu prispeli najmä ceny plynu, čo je kľúčový bod z hľadiska ekonomických dôsledkov vojny na Ukrajine, ktoré Európu "zabolia".

Stredajšie údaje Eurostatu ukázali, že inflácia v eurozóne minulý mesiac dosiahla rekordnú úroveň 5,8 %.

Austrálsky dolár vo štvrtok naopak vzrástol oproti americkému doláru o 0,2 %, keďže ceny austrálskeho exportu, ako sú uhlie, plyn a obilniny, stúpajú pre sankcie proti Rusku, ktoré vážne narúšajú globálne dodávky.

Americký dolár zase podporilo vyhlásenie predsedu Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella, že centrálna banka začne tento mesiac „opatrne“ zvyšovať úrokové sadzby, ale v prípade potreby je pripravená postupovať agresívnejšie.

Ruský rubeľ naopak klesol na nové rekordné minimum okolo 118,35 RUB/USD počas obchodovania v Moskve potom, ako ratingové agentúry Fitch a Moody's znížili rating Ruska do neinvestičného pásma v dôsledku západných sankcií.

TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.