Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Euro po zasadnutí ECB výrazne posilňovalo voči doláru

Európska centrálna banka (ECB) 14. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Na poslednom tohtoročnom zasadaní centrálna banka sadzbu už druhýkrát za sebou nezmenila.

Frankfurt nad Mohanom 14. decembra (TASR) - Výmenný kurz eura voči americkému doláru vo štvrtok popoludní výrazne vzrástol v nadväznosti na najnovšie menovopolitické rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB). Po jej zasadnutí spoločná mena posilnila približne o dva centy na 1,0997 USD/UER, čo bolo najviac od konca novembra. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

ECB si stanovila referenčný kurz na úrovni 1,0919 USD/EUR. Popoludní dostali investori ubezpečenie, že ECB bude kľúčovú úrokovú sadzbu ešte nejaký čas udržiavať na viacročnom maxime. Na poslednom tohtoročnom zasadaní centrálna banka sadzbu už druhýkrát za sebou nezmenila. Zároveň dala jasne najavo, že jej boj proti inflácii sa neskončil.

O znižovaní úrokových sadzieb tvorcovia menovej politiky vôbec nehovorili, uviedla na tlačovej konferencii prezidentka ECB Christine Lagardová. Zdôraznila pritom, že úrokové sadzby v eurozóne zostanú na dostatočne reštriktívnej úrovni tak dlho, ako to bude potrebné. Federálny rezervný systém (Fed) v USA, naopak, v stredu vyslal signály, že v roku 2024 zrejme začne svoje sadzby znižovať.