Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Euro naďalej klesá, voči doláru je najslabšie od júla 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dolár sa posilňuje aj voči ostatných menám a zrejme zaznamená najlepší týždeň takmer za 5 mesiacov.

Frankfurt nad Mohanom 12. novembra (TASR) - Spoločná európska mena pokračuje v poklese a voči doláru je najslabšia za viac ako rok. V piatok ráno sa jej kurz znížil až na 1,1436 USD/EUR, čo bolo najmenej od júla 2020. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok (11. 11.) popoludní referenčný kurz eura na 1,1460 USD/EUR.

Negatívny vplyv na euro má rozdielny vývoj menových politík v USA a eurozóne. Zatiaľ čo americká centrálna banka (Fed) už začína obmedzovať svoje mesačné nákupy dlhopisov a vysoká inflácia v USA podporuje očakávania smerom k zvyšovaniu úrokových sadzieb, ECB zostáva verná svojej uvoľnenej menovej politike. Menej expanzívna menová politika Fedu podporuje dolár a spôsobuje tlak na euro.

Dolár sa posilňuje aj voči ostatných menám a zrejme zaznamená najlepší týždeň takmer za 5 mesiacov. Podporila ho predovšetkým správa o inflácii, ktorá ukázala, že tempo rastu spotrebiteľských cien v USA je najvyššie za 31 rokov. Trh preto začína počítať s tým, že Fed by mohol začať zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa doteraz predpokladalo.

Dolárový index, ktorý sleduje vývoj dolára voči košu šiestich dôležitých mien, sa v piatok dostal na 16-mesačné maximum 95,266 bodu. Libra sa voči doláru oslabila na 1,3354 USD/GBP. Voči jenu sa dolár posilnil na 114,30 JPY/USD a voči švajčiarskemu franku na 0,92295 CHF/USD.