Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Euro pokračuje v poklese oproti doláru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Euro kleslo aj oproti libre a dosahuje najslabšie úrovne od referenda o brexite v júli 2016.

Hongkong 4. marca (TASR) - Spoločná európska mena euro pokračuje v poklese oproti doláru. Smeruje k svojim najhorším týždenným výsledkom za takmer dva roky, keďže vojna na Ukrajine a vyhliadky na trvalo vysoké ceny komodít brzdia ekonomiky regiónu.

Spoločná európska mena klesla na začiatku obchodovania v Ázii až na 1,1008 USD, čo bola najnižšia hodnota od mája 2020, po správach, že ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží (najväčšia svojho druhu v Európe) bola po útoku ruských vojsk v plameňoch.

Neskôr sa euro zotavilo v reakcii na správy, že sa nezaznamenalo zvýšenie úrovne radiácie v elektrárni. Euro sa o 10.12 SEČ predávalo po 1,1019 USD, čo však bolo stále o 0,42 % menej ako v predchádzajúci deň a o 2,20 % menej ako pred týždňom.

Euro kleslo aj oproti libre a dosahuje najslabšie úrovne od referenda o brexite v júli 2016.

Ruské sily pokračujú v útokoch na ukrajinské mestá. "Táto vojna bude pre Ukrajinu zničujúca. Pokiaľ ide o Rusko, krátkodobé a dlhodobé dôsledky určite poškodia ekonomiku. Krajiny Európskej únie (EÚ) však budú tiež medzi tými, ktoré tieto sankcie zasiahnu najviac," uviedli analytici banky ING.

Poznamenali pritom, že vplyv prudkého nárastu cien energií a plynu by mohol podkopať oživenie priemyslu a súkromnej spotreby, ktoré sa v EÚ očakávalo po uvoľnení opatrení spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. A pravdepodobne spomalí tiež normalizáciu politiky Európskej centrálnej banky.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.