Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Euro sa opäť dostalo nad paritu s dolárom a najvyššie za 3 týždne

Na archívnej snímke z 27. mája 2021 eurová minca leží na stole v nemeckom meste Augsburg. Foto: TASR/DPA

Podporilo ho agresívne sprísnenie menovej politiky Európskou centrálnou bankou (ECB) a jastrabie komentáre jej predstaviteľov.

Frankfurt nad Mohanom/Londýn 9. septembra (TASR) - Spoločná európska mena sa na konci týždňa opäť dostala nad paritu s dolárom a najvyššie za 3 týždne. Podporilo ju agresívne sprísnenie menovej politiky Európskou centrálnou bankou (ECB) a jastrabie komentáre jej predstaviteľov. Naopak, dolár zrejme zaznamená prvé týždňové oslabenie za štyri týždne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Euro sa v piatok dostalo až na 3-týždňové maximum 1,01140 USD/EUR. Popoludní o 14.12 h SELČ sa obchodovalo s plusom 0,47 % po 1,0045 USD. Tento týždeň sa spoločná mena oslabila až na 20-ročné minimum 0,9864 USD/EUR.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok (8. 9.) zvýšila všetky svoje hlavné úrokové sadzby o rekordných 75 bázických bodov. Predstavitelia ECB okrem toho signalizovali, že banka bude v boji s infláciou pokračovať v razantnom sprísňovaní menovej politiky, aj keď ekonomike eurozóny hrozí, že sa v zime dostane do recesie.

Naopak, v piatok sa oslabil americký dolár. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu šiestich dôležitých svetových mien, padol až o 1,1 %. Popoludní sa so stratou 0,7 % nachádzal na 108,770 bodu, pričom od začiatku týždňa klesol o 0,8 %.