Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Euro sa v pondelok ráno mierne oslabilo na 0,9945 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Aj v ďalšom priebehu tohto týždňa zostane menová politika určujúcou témou devízového trhu.

Frankfurt nad Mohanom 31. októbra (TASR) - Spoločná európska mena sa na začiatku nového týždňa mierne oslabila. V pondelok ráno sa predávala po 0,9945 USD, teda o niečo nižšie v porovnaní s piatkovým (28. 10.) večerom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura na 0,9951 USD/EUR.

To znamená, že kurz eura nijako nezareagoval na vysokú infláciu vo veľkých krajinách eurozóny, ako je Nemecko. Podľa devízovej expertky Commerzbank Thu Lan Nguyenovej sa na trhu presadil názor, že ECB v prípade výrazného ochladenia ekonomiky spomalí agresívne sprísňovanie menovej politiky, ktoré spustila v rámci boja s infláciou. ECB minulý týždeň v súlade s očakávaniami zvýšila úrokové sadzby o 75 bázických bodov.

Aj v ďalšom priebehu tohto týždňa zostane menová politika určujúcou témou devízového trhu. V stredu (2. 11.) je na programe rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách. Trh počíta s ich nárastom takisto o 75 bázických bodov. Experti však budú čakať na signály ďalšieho smerovania menovej politiky, teda či bude Fed pokračovať v agresívnom sprísňovaní alebo zvoľní jeho tempo.