Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euro sa v stredu posilnilo a jeho kurz sa dostal nad 1,14 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou na devízovom trhu je aktuálne inflácia v USA, kde spotrebiteľské ceny v decembri medziročne stúpli o 7 %.

Frankfurt nad Mohanom 12. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa v uprostred týždňa dostal nad 1,14 USD/EUR. V stredu neskoro popoludní sa obchodovala po 1,1418 USD, čo je najviac od polovice novembra 2021. Ešte okolo poludnia sa jej kurz pohyboval približne o pol centa nižšia.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludním referenčný kurz eura na 1,1370 (v utorok: 1,1336) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8795 (0,8822) eura.

Hlavnou témou na devízovom trhu je aktuálne inflácia v USA, kde spotrebiteľské ceny v decembri medziročne stúpli o 7 %. Inflácia sa tak dostala najvyššie od roku 1982. Vývoj bol v súlade s očakávaniami ekonómov. Niektorí analytici a obchodníci však počítali s ešte prudším zrýchlením tempa rastu cien. Preto sa dolár dostal pod tlak voči všetkým dôležitým menám.

Trh vo všeobecnosti počíta s tým, že americká centrálna banka (Fed) začne v marci zvyšovať úrokové sadzby, aby dostala infláciu pod kontrolu. V tomto roku sa prognózujú minimálne tri zvýšenia sadzieb.