Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euro sa vo štvrtok oslabilo pod 1,05 USD

Na archívnej snímke z 30. marca 2022 eurové mince sú na stole v Mníchove. Foto: TASR/AP

Výpredaj eura spustili správy o vývoji indexov nákupných manažérov v Nemecku, Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré ukázali výrazné spomalenie rastu súkromného sektora.

Frankfurt nad Mohanom 23. júna (TASR) - Spoločná európska mena sa vo štvrtok po zverejnení správy o nečakane prudkom spomalení rastu súkromného sektora eurozóny výrazne oslabila a jej kurz padol pod hranicu 1,05 USD/EUR.

Euro neskôr zmazalo časť strát a okolo 11. hodiny predpoludním SELČ sa obchodovalo s mínusom takmer 0,6 % niekde na úrovni 1,05 USD. Ešte ráno sa pritom jeho kurz nachádzal na 1,0565 USD/EUR, teda približne na úrovni zo stredajšieho (22. 6.) večera. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz eura na 1,0521 USD/EUR.

Výpredaj eura spustili správy o vývoji indexov nákupných manažérov v Nemecku, Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré ukázali výrazné spomalenie rastu súkromného sektora. To spôsobilo, že obchodníci a investori znížili svoje očakávania týkajúce sa agresívneho sprísňovania menovej politiky ECB.