Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euro sa vo štvrtok posilnilo na 1,0649 USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodovanie bolo tesne pred koncom roka pokojné a nemalo jasné smerovanie.

Frankfurt nad Mohanom 29. decembra (TASR) - Spoločná európska mena sa vo štvrtok v pokojnom obchodovaní posilnila. Neskoro popoludní sa predávala po 1,0649 USD, teda o niečo vyššie v porovnaní s ránom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz eura na 1,0649 (v stredu: 1,0640) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9391 (0,9399) eura.

Obchodovanie bolo tesne pred koncom roka pokojné a nemalo jasné smerovanie. Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v novembri opäť spomalil, pričom tempo rastu peňažného agregátu M3 bolo slabšie, než sa očakávalo. To však nemalo žiaden vplyv na vývoj na devízovom trhu, čo platí aj pre popoludní zverejnenú správu o náraste počtu žiadostí o podporu v USA.

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, vzrástol o niečo viac, než sa očakávalo. Naďalej sa však pohybuje v blízkosti historických miním. Americká centrálna banka (Fed) pozorne sleduje vývoj na trhu práce a zohľadňuje ho pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky.

Finančné trhy sa aktuálne sústredia na rýchle šírenie ochorenia COVID-19 v Číne po uvoľnení protipandemických opatrení, ktoré podkopáva nádeje na oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky.