Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Euro sa výrazne posilnilo, jeho kurz vzrástol na 1,1383 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP-European Commission

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok popoludní referenčný kurz eura na 1,1363 (v pondelok: 1,1276) USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 30. novembra (TASR) - Spoločná európska mena sa v utorok výrazne posilnila. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1383 USD, čo bolo takmer o cent viac v porovnaní s jej denným minimom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok popoludní referenčný kurz eura na 1,1363 (v pondelok: 1,1276) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8800 (0,8868) eura.

Euro profitovalo zo všeobecného zhoršenia nálady na trhoch pre zvýšenie obáv z variantu nového koronavírusu omikron. Tie podporil rozhovor šéfa amerického výrobcu vakcín Moderna Stephana Bancela, ktorý uviedol, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 budú zrejme oveľa menej účinné proti novému variantu omikron. Navyše môže trvať mesiace, kým producenti dokážu vyrobiť vo väčšom množstve upravené vakcíny.

Nálada na finančných trhoch sa prudko zhoršila potom, čo ešte v pondelok (29. 11.) sa zotavovali z pádu z konca minulého týždňa. Euro výrazne profitovalo z tohto poklesu rizikového apetítu. Dôvodom je, že investori začínajú pochybovať, že americká centrálna banka (Fed) začne na budúci rok zvyšovať úrokové sadzby.