Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Euro si v piatok ráno uchovalo svoje štvrtkové zisky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vo štvrtok euro podporili slabé údaje z trhu práce z USA. V minulom týždni totiž počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol výrazne viac, ako sa očakávalo.

Frankfurt nad Mohanom 9. júna (TASR) - Spoločná európska mena si v piatok uchránila svoje zisky z predchádzajúceho dňa. Ráno sa obchodovala po 1,0781 USD, teda približne na rovnakej úrovni ako vo štvrtok (8. 6.) večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz eura na 1,0737 (v stredu: 1,0717) USD/EUR.

Vo štvrtok euro podporili slabé údaje z trhu práce z USA. V minulom týždni totiž počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol výrazne viac, ako sa očakávalo. To by mohlo byť ďalším argumentom pre americkú centrálnu banku (Fed), aby v júni prerušila svoj cyklus agresívneho sprísňovania menovej politiky.

V oslabovaní pokračovala v piatok turecká líra, ktorá sa dostala na nové historické minimá voči doláru aj euru. Tureckej mene nepomohlo ani to, že prezident Recep Tayyip Erdogan vymenoval bývalú bankárku Hafize Gaye Erkanovú, ktorá urobila kariéru v USA, za guvernérku centrálnej banky. Trhy to považujú za signál potenciálnej normalizácie tureckej menovej politiky.