Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Euro v piatok ráno stagnovalo a predávalo sa po 1,0321 USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Medziročná miera inflácie v USA sa v júli 2022 znížila na 8,5 % z júnových 9,1 %, ukázala stredajšia správa amerického ministerstva práce.

Frankfurt nad Mohanom 12. augusta (TASR) - Spoločná európska mena na konci týždňa stagnovala. V piatok ráno sa predávala po 1,0321 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako vo štvrtok (11. 8.) večer.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz eura na 1,0338 (v stredu: 1,0252) USD/EUR.

Už v stredu (10. 8.) mala výrazne negatívny vplyv na dolár správa o nečakane prudkom spomalení inflácie v USA, čo podporilo euro, ktorého kurz sa dostal nad 1,03 USD/EUR. Aktuálne sa spoločná európska mena pohybuje okolo tejto hranice.

Medziročná miera inflácie v USA sa v júli 2022 znížila na 8,5 % z júnových 9,1 %, ukázala stredajšia správa amerického ministerstva práce. To podporilo očakávania, že americká centrálna banka (Fed) by mohla spomaliť zvyšovanie úrokových sadzieb.

"Zníženie miery inflácie je podľa vyjadrení viacerých predstaviteľov Fedu nevyhnutné pre zabezpečenie vyššieho dlhodobého rastu," uviedli analytici nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen.