Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Euro v stredu vzrástlo nad 1,07 USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Špekulácie o tom, že Turecko zmierni svoje intervencie v prospech domácej meny, spôsobili urýchlenie prepadu kurzu líry.

Frankfurt nad Mohanom 7. júna (TASR) - Spoločná európska mena v stredu takmer kompletne zmazala straty z predchádzajúceho dňa. Po opatrnom začiatku obchodovania sa jej kurz dostal nad hranicu 1,07 USD/EUR a podvečer sa obchodovala po 1,0707 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz eura na 1,0717 (v utorok: 1,0683) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9331 (0,9361) eura.

Spoločnú menu podporili vyjadrenia predstaviteľov ECB. Guvernér holandskej centrálnej banky Klaas Knot uviedol pred holandským parlamentom, že "inflácia môže zostať vysoká ešte dlhý čas a potom bude nevyhnutné ďalšie zvyšovanie sadzieb". Pred ním aj členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová vyhlásila, že centrálnu banku čaká v boji s infláciou ešte dlhá cesta.

Vo všeobecnosti sa očakáva, že Rada guvernérov ECB opäť zvýši úrokové sadzby na budúci týždeň vo štvrtok (15. 6.) a potom aj na svojom zasadnutí v júli.

Špekulácie o tom, že Turecko zmierni svoje intervencie v prospech domácej meny, spôsobili urýchlenie prepadu kurzu líry. Voči doláru aj euru klesla o takmer 7 %, dostala sa na nové historické minimá.