Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EUROCHAMBRES: Politické hry nesmú zablokovať dlhodobý rozpočet EÚ

Na archívnej snímke symbol eura stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

K zablokovaniu dlhodobého rozpočtu došlo v pondelok počas bruselských rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ.

Brusel 17. novembra (TASR) - Politické hry nesmú zablokovať spustenie dlhodobého rozpočtu EÚ a naň naviazaného plánu obnovy potrebného po koronakríze. Uviedol v utorok predseda organizácie EUROCHAMBRES Christoph Leitl v súvislosti s rozhodnutím Maďarska a Poľska zablokovať sedemročný rozpočet Únie pre právny mechanizmus požadujúci previazanosť čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu. K zablokovaniu dlhodobého rozpočtu došlo v pondelok počas bruselských rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ.

"Je šokujúce, že politické hry blokujú tak veľmi potrebný rozpočet a ozdravný balík EÚ, len pár dní po dohode medzi Radou EÚ a Európskym parlamentom," uviedol Leitl v správe pre médiá.

Leitl upozornil, že z údajov, ktoré má k dispozícii európske združenie obchodných komôr, je zrejmý pretrvávajúci ekonomický dosah koronakrízy, čo bude mať aj hlboké sociálne a ľudské dosahy, keď mnohí podnikatelia prichádzajú o obživu a mnohí zamestnanci každý deň prichádzajú o prácu.

"Ďalšie oneskorenia balíka v hodnote 1,82 bilióna eur podkopáva oživenie Európy ešte predtým, ako sa vôbec začalo," opísal situáciu šéf EUROCHAMBRES a zdôraznil, že je nevyhnutné, aby premiéri a prezidenti členských krajín počas štvrtkovej videokonferencie dosiahli dohodu v tejto otázke.

Organizácia EUROCHAMBRES bola založená v roku 1958 ako priama reakcia na vytvorenie Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), ktoré predchádzalo vzniku EÚ. EUROCHAMBRES v súčasnosti zastupuje viac ako 20 miliónov podnikov v Európe prostredníctvom 45 členov (43 národných združení obchodných a priemyselných komôr a dvoch nadnárodných organizácií) a európskej siete 1700 regionálnych a miestnych obchodných komôr. Viac ako 93 % zapojených podnikateľských subjektov predstavujú malé a stredné podniky. Členské podniky organizácie EUROCHAMBRES zamestnávajú spolu viac ako 120 miliónov ľudí.