Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Eurofondy v doprave pomôžu obyvateľom Bratislavy

Ján Počiatek Foto: TASR/Martin Baumann

Som veľmi rád, že Bratislava môže využiť jedinečnú šancu na budovanie integrovaného dopravného systému, ktorý môže pozdvihnúť naše hlavné mesto, tvrdí Ján Počiatek.

Bratislava 24. apríla (TERAZ.sk) - Bratislavčania sa už o necelé tri roky budú tešiť nielen z dlho plánovanej električkovej trate z centra do Petržalky cez Starý most, ale aj kvalitnejších električkových a trolejbusových tratí, ako aj nových moderných vozidiel hromadnej dopravy. Umožnia to peniaze z Operačného programu Doprava.

„Som veľmi rád, že Bratislava, ktorá má obmedzené možnosti na čerpania eurofondov, môže využiť túto jedinečnú šancu na budovanie integrovaného dopravného systému, ktorý môže pozdvihnúť naše hlavné mesto,“ dodal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Z prioritnej osi č. 4 Operačného programu Doprava sa po zrušení projektu Filiálka, ktorý na základe výsledkov štúdie uskutočniteľnosti nebol financovateľný z fondov EÚ, v súčasnom programovom období zrealizujú ešte infraštruktúrne projekty. Ide o rekonštrukciu Starého mosta a výstavbu električkovej trate do Petržalky, modernizáciu električkovej trate (tzv. dúbravskej radiály) a rozšírenie trolejového vedenia.

V najbližších mesiacoch sa preto rozbehnú verejné obstarávania. Okrem projektu nákupu nových trolejbusov zlepší úroveň cestovania verejnou dopravou v Bratislave aj nákup nových električiek. Prímestská vlaková doprava do hlavného mesta bude komfortnejšia vďaka ďalšiemu projektu Železničnej spoločnosti Slovensko. Prvý projekt nových vlakov pre slovenské regióny, vďaka ktorému bude v lete tohto roku na Slovensku premávať 32 nových moderných vlakov, má veľmi pozitívne ohlasy cestujúcej verejnosti.