Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Eurofondy, ktoré Slovensko nestíha vyčerpať, pôjdu na pracovné miesta

Na snímke vľavo nový minister dopravy Ján Počiatek (SMER-SD) a vpravo premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Práve rezort dopravy je podľa premiérových slov centrálnou koordinačnou jednotkou pre čerpanie eurofondov.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Peniaze z eurofondov, ktoré by Slovensko nestihlo nevyčerpať, chce vláda Roberta Fica (Smer-SD) presunúť na vytváranie pracovných miest pre mladých a nezamestnaných ľudí.

Fico to povedal dnes krátko po tom, čo uviedol do funkcie ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) a jeho dvoch štátnych tajomníkov, Františka Palka a Andreja Holáka. Práve rezort dopravy je podľa premiérových slov centrálnou koordinačnou jednotkou pre čerpanie eurofondov. Preto sa na stretnutí s ministrom dopravy zaoberal celkovou schopnosťou Slovenska vyčerpať všetky eurofondy.

Tu bude player


Slovensko pritom dostalo od Európskej únie na roky 2007 až 2013 spolu približne 11,5 miliardy eur formou eurofondov s tým, že ich môže čerpať až do roku 2015.

"V piatok tento týždeň ministerstvo dopravy definitívne označí objem peňazí, kde je reálna možnosť, že nebudú vyčerpané v tomto rozpočtovom období a sú vhodné na realokáciu do operačných programov, v rámci ktorých sa budú realizovať projekty na podporu zamestnávania mladých ľudí, ktorí sú dnes nezamestnaní," opísal Fico.

Tu bude player


V súčasnosti tak presná čiastka známa nie je. Suma 2,3 miliardy, ktorá sa objavila v médiách, to však podľa Počiatka nebude.

"O takých sumách sa určite nebavíme, ten stav až taký vážny nie je. Je žalostný, ale nie je to až taká katastrofa, že by sme neboli schopní dočerpať 2,3 miliardy," priblížil Počiatek. Najhorúcejším kandidátom na presun peňazí bude podľa Fica pravdepodobne Operačný program Informatizácia, kde patrí čerpanie eurofondov medzi najslabšie.

Konkrétny návrh ďalšieho postupu v prípade presunu eurofondov predloží minister dopravy na rokovanie vlády v stredu na budúci týždeň (25. 4.). "Tak, aby som mal tento návrh k dispozícii, pretože 24. apríla, teda deň pred vládou, ideme na oficiálnu návštevu do Bruselu, kde sa stretneme práve k tomuto projektu s prezidentom Európskej komisie," doplnil Fico.