Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Eurofondy majú podporiť tvorbu pracovných miest

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Konštatuje to rezort práce, pričom vládny kabinet vzal dnes informačný materiál na vedomie.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Projekty na podporu mladých a starších nezamestnaných ľudí sa spustia v priebehu novembra tohto roka. Prácu by si tak malo prostredníctvom dvoch pilotných projektov získať takmer 14.000 ľudí. Konštatuje to rezort práce, pričom vládny kabinet vzal dnes informačný materiál na vedomie.

Prvým pilotným projektom je podpora vytvárania pracovných miest, na ktorú má ísť 50 miliónov eur na 9123 pozícií. Cieľovou skupinou sú mladí ľudia do 29 rokov vedení v evidencii nezamestnaných najmenej tri mesiace a znevýhodnení uchádzači nad 50 rokov, ktorí sú na úradoch práce vedení minimálne šesť mesiacov. Maximálna cena príspevku na jedno miesto je pritom 456,57 eura.

Pomoc v objeme 95 % z maximálnej výšky príspevku sa poskytne pre zamestnávateľov, ktorí sa zaviažu vytvoriť plný pracovný úväzok na obdobie minimálne 18 mesiacov. "Príspevok sa poskytuje mesačne počas 12 mesiacov. Následne je zamestnávateľ povinný udržať toto pracovné miesto po dobu minimálne šesť mesiacov," vysvetľuje ministerstvo.

V rámci prvého projektu sa podporí aj vytvorenie plných pracovných úväzkov na pozíciu vodič u zamestnávateľa pôsobiaceho v oblasti cestnej dopravy. Príspevok na jedno vytvorené pracovné miesto bude poskytovaný deväť mesiacov, pričom následne je zamestnávateľ povinný udržať toto miesto minimálne 21 mesiacov.

Druhým projektom je podpora zamestnávania nezamestnaných v samospráve. Cieľovými skupinami sú rovnako mladí ľudia do 29 rokov a starší nepracujúci nad 50 rokov. Na tento projekt sa má v priebehu troch rokov minúť 20 miliónov eur, pričom podporu má získať 4714 pracovných miest.

Ak chce zamestnávateľ získať podporu, musí s uchádzačom o prácu dohodnúť pracovný pomer na plný pracovný úväzok, pričom zvýhodnené budú pomery na dobu neurčitú. Príspevok bude poskytovaný minimálne šesť mesiacov, maximálne deväť mesiacov v závislosti od dĺžky pracovného pomeru.

Maximálny príspevok na jedno vytvorené pracovné miesto je mesačne vo výške predpokladanej minimálnej celkovej ceny práce na budúci rok v objeme 456,57 eura a zamestnávateľovi bude poskytovaný v plnej výške. Zamestnávateľ má zároveň nárok na jednorazovú úhradu časti nákladov na pracovný odev, obuv či pomôcky, a to najviac vo výške 40 eur.

Oba projekty budú realizované prostredníctvom jednotlivých úradov, pričom k ich spusteniu by malo dôjsť v novembri tohto roka. "Po šiestich mesiacoch realizácie projektov, v nadväznosti na záujem o podporu pracovných miest, bude možné rozšíriť cieľové skupiny, respektíve prerozdeliť alokáciu medzi jednotlivými úradmi práce," konštatuje rezort.