Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Tempo čerpania eurofondov v rizikových OP v 2. polroku 2013 vzrástlo

Foto: deutschebank.ge

Jedinou spoločnou implementačnou agentúrou pre fondy EÚ, ktorých riadiacim orgánom je Ministerstvo hospodárstva SR, sa od januára tohto roka stala Slovenská inovačná a energetická agentúra.

Bratislava 12. marca (TASR) – Tempo čerpania fondov Európskej únie (EÚ) sa v druhom polroku minulého roka zvýšilo takmer vo všetkých operačných programoch (OP), ktoré vláda označila za rizikové. Uvádza sa to v Správe o plnení akčných plánov na zrýchlenie čerpania a implementácie OP ku koncu roka 2013, ktorú dnes schválila vláda SR.

Najvýraznejší pokrok zaznamenal podľa dokumentu OP Informatizácia spoločnosti. Tempo jeho čerpania v sledovanom období stúplo o 2,77 percentuálneho bodu (p. b.) mesačne na úroveň 45,97 %. Darilo sa aj OP Doprava s nárastom o 1,66 p. b. na 45,87 %. Tento operačný program vyčerpal oba záväzky rokov 2010 a 2011 a ako jediný rizikový OP už splnil aj záväzok roku 2012.

V správe sa zároveň konštatuje, že tempo kontrahovania prostriedkov z fondov EÚ sa v období od júla do decembra minulého roka znížilo u štyroch zo šiestich rizikových operačných programov. Zatiaľ čo OP Životné prostredie a Bratislavský kraj zaznamenali aj pokles celkovej hodnoty kontrahovania, u OP Výskum a vývoj a Vzdelávanie bolo dôvodom poklesu tempa prekročenie úrovne 100 %.

V roku 2013 musela SR vyčerpať spolu 1,5 miliardy eur za záväzok rokov 2010 a 2011, z ktorých zostalo v druhom polroku 1,15 miliardy eur. Do konca roka sa záväzok znížil takmer o 67 % oproti 25 % v prvých šiestich mesiacoch, k čomu podľa vlády prispela najmä akcelerácia čerpania. Vďaka výnimke, ktorú dostalo Slovensko od EÚ, môže päť rizikových OP presunúť čerpanie zostatku záväzku roku 2011 v hodnote 367 miliónov eur do roku 2014. Zachrániť sa nepodarilo len finančné prostriedky v rámci OP Vzdelávanie vo výške 13,7 milióna eur.

V tomto roku plánuje vláda vyčerpať v rámci jednotlivých operačných programov spolu 2,9 miliardy eur, pričom 2,2 miliardy tvoria prostriedky rizikových OP. V percentuálnom vyjadrení to znamená skok z 50,92 % ku koncu roka 2013 na 76,36 % na konci roka 2014. Celková výška eurofondov určených pre SR v období 2007 až 2013 je vyše 11 miliárd eur.


Implementačnou agentúrou pre fondy EÚ v rezorte hospodárstva je SIEA

Jedinou spoločnou implementačnou agentúrou pre fondy EÚ, ktorých riadiacim orgánom je Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, sa od januára tohto roka stala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý dnes vzala na vedomie vláda.

"Cieľom materiálu je informovať vládu SR o postupnom presune činností sprostredkovateľských orgánov pod riadiacim orgánom, a to Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP), Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), súvisiacich s implementáciou Sektorového operačného programu (SOP) Priemysel a služby (PS) a Operačného programu (OP) Konkurencieschopnosť a hospodársky rast (KaHR), do pôsobnosti SIEA," uviedol vo vládnom materiáli rezort hospodárstva.

Presun výkonu činností týkajúcich sa implementácie opatrení v gescii NARMSP do pôsobnosti SIEA sa začal už v roku 2011. Proces vytvorenia jednej implementačnej agentúry pokračoval rozhodnutím ministra hospodárstva SR o ukončení pôsobnosti SARIO ako sprostredkovateľského orgánu pre fondy EÚ k 31. decembru 2011. O ukončení pôsobnosti SACR ako sprostredkovateľského orgánu pre OP KaHR k 31. decembru 2013 sa rozhodlo v novembri minulého roka.