Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovensko môže čerpať z europfondov, EK schválila partnerskú dohodu

Foto: TASR/AP

Partnerská dohoda definuje stratégiu a priority pre efektívne a účinné investície v hodnote 15,3 miliardy eur na najbližších 10 rokov.

Bratislava 20. júna (TASR) – Slovenská republika dnes uzavrela s Európskou komisiou (EK) Partnerskú dohodu o využívaní európskych štrukturálnych a investičných fondov v rokoch 2014 až 2020. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Partnerská dohoda definuje stratégiu a priority pre efektívne a účinné investície v hodnote 15,3 miliardy eur na najbližších 10 rokov. Štrukturálne fondy a Kohézny fond predstavujú 13,7 miliardy eur, Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka 1,55 miliardy eur a Európsky námorný a rybársky fond 15,8 milióna eur.

"Na základe širokého konsenzu so sociálno-ekonomickými partnermi dokázalo Slovensko predložiť taký návrh Partnerskej dohody, ktorý nás zaradil medzi prvých päť členských štátov EÚ, ktorým bol tento dokument schválený Európskou komisiou," uviedol úrad vlády.

Prioritou SR je podľa neho zameranie investícií na kľúčové odvetvia rastu, ktorými sú dopravná infraštruktúra, výskum, vývoj a inovácie, podpora malých a stredných podnikov, ochrana životného prostredia, digitálna agenda, energetická efektívnosť a obnoviteľné zdroje energie. Nemenej dôležité budú investície do zamestnanosti, vzdelávania, sociálneho začlenenia či do zvýšenia efektívnosti verejnej správy.

Partnerská dohoda je dostupná na www.partnerskadohoda.gov.sk a www.nsrr.sk.