Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Trestné stíhanie voči spoločnosti EuroGas zastavili pre arbitráž

Mastenec Foto: TASR/Milan Kapusta

EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,3 miliardy eur) za zmarenú investíciu v Gemerskej Polome, kde prišiel o licenciu na ťažbu mastenca.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Trestné stíhanie v kauze odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca voči spoločnosti EuroGas je pozastavené. Informuje o tom internetová stránka spoločnosti.


"Slovenská republika nás listom z 5. septembra informovala, že Úrad špeciálnej prokuratúry prerušil trestné stíhanie voči našej spoločnosti na základe trestného oznámenia Petra Čoreja. Konanie je prerušené až do vynesenia verdiktu arbitrážneho tribunálu v rámci Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID)," potvrdil pre TASR predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

V uznesení Úradu špeciálnej prokuratúry sa podľa informácií TASR píše, že v trestnom konaní sa objavili prekážky, pre ktoré nie je možné ďalej pokračovať, kým sa nevyriešia otázky predbežnej povahy. Tie majú byť nad rámec trestného konania. Ide napríklad aj o prebiehajúce právne konania, ktoré majú posúdiť zákonnosť postupu Obvodného banského úradu Spišská Nová Ves z roku 2005.

Otvárka novej Bane sv. Barbory v Dlhej doline nad obcou Gemerská Poloma v júni 2001.
Foto: TASR/Svätopluk Písecký


Rauball dodal, že na základe tohto verdiktu odobrali spoločnosti EuroGas dobývací priestor na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. "Okrem pozastavenia trestného stíhania sme mali dostať späť takmer 16.000 strán dokumentov, počítače a software s informáciami týkajúcimi sa dcérskej spoločnosti Rozmin, zaistených počas policajnej akcie slovenských bezpečnostných zložiek z 2. júla 2014. Napriek rozhodnutiu špeciálneho prokurátora sa doteraz tak nestalo," zdôraznil Rauball.

Túto akciu nariadil sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. "Môžeme potvrdiť, že pri výkone domovej prehliadky boli zaistené veci významné pre účely trestného konania, akými sú listiny a elektronické dáta. Vykonaním domovej prehliadky, ako neodkladného úkonu, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin podvodu," povedal v júli hovorca Policajného zboru Michal Slivka. Policajnú akciu dal EuroGas do súvislosti s prebiehajúcou arbitrážou a sťažoval sa kvôli nej aj Európskej komisii a ICSID.

Prvých 4000 metrov úvodnej otvárkovej štôlne Elisabeth vyrazili k 10. aprílu 2009 na európsky významnom novootváranom ložisku mastenca v Gemerskej Polome
Foto: TASR/Milan Kapusta


Podľa Leona Kopeckeho z viedenskej advokátskej kancelárie Specht Bohm takéto konanie môže rozhodcovský tribunál vziať do úvahy. "Pre Slovenskú republiku to nepredstavuje sľubný začiatok v investičnom spore," dodal pre TASR Kopecky.

EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,3 miliardy eur) za zmarenú investíciu v Gemerskej Polome, kde prišiel o licenciu na ťažbu mastenca. V arbitráži sú už známe mená arbitrov oboch strán. SR si zvolila profesorku Brigitte Sternovú. Arbitrom za EuroGas bude profesor Emmanuel Gaillard, ktorý sa stal známym vďaka arbitráži spoločnosti Jukos, v ktorej jej bolo priznané odškodné v rekordnej výške takmer 52 miliárd USD.

Pravidlá ICSID hovoria, že obe strany si musia odsúhlasiť svojich arbitrov, a potom zvolia prezidenta tribunálu, ktorým bude reprezentant tretej, nezávislej strany. Ak sa na ňom nedohodnú do 8. októbra, nominuje ho ICSID. Po ustanovení a oboznámení sa so všetkými podkladmi a stanoviskami, tribunál rozhodne. "Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok, okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb," vysvetlila pre TASR Jana Martinková z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková.

EuroGas hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však vlani poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete.