Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euroinštitúcie spustili tradíciu dní EÚ ekologických potravín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako sa stanovuje v uvedenom akčnom pláne, odvetvie ekologickej agrovýroby potrebuje správne nástroje na rast.

Brusel 23. septembra (TAST) - Európsky parlament, Rada EU a Európska komisia vo štvrtok oslávili spustenie každoročného "dňa EÚ ekologických potravín".

Tri hlavné euroinštitúcie podpísali spoločné vyhlásenie, ktorým sa odteraz každý rok 23. september ustanovuje za deň EÚ ekologických potravín. Nadväzuje na akčný plán rozvoja ekologickej poľnohospodárskej výroby, ktorý eurokomisia prijala 25. marca 2021 a v ktorom oznámila zavedenie takéhoto dňa na zvýšenie informovanosti o ekologickej poľnohospodárskej výrobe.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski pri tejto príležitosti uviedol, že je to moment oslavy ekologickej poľnohospodárskej výroby a udržateľného typu poľnohospodárstva, v ktorom sa potraviny vyrábajú v harmónii s prírodou, biodiverzitou a dobrými životnými podmienkami zvierat.

Celkovým cieľom akčného plánu pre rozvoj ekologickej poľnohospodárskej výroby je výraznejšie podporiť výrobu a spotrebu ekologických poľnohospodárskych výrobkov a prispieť tým k dosiahnutiu cieľov stratégie "z farmy na stôl" a stratégie biodiverzity, ako je napríklad obmedzenie používania hnojív, pesticídov a antimikrobiálnych látok.

Ako sa stanovuje v uvedenom akčnom pláne, odvetvie ekologickej agrovýroby potrebuje správne nástroje na rast. Akčný plán je sústredený v troch hlavných pilieroch, a to podpora spotreby, zvýšenie výroby a ďalšie zlepšenie udržateľnosti sektora. Plán obsahuje 23 opatrení zameraných na zabezpečenie vyváženého rastu sektora.

K uvedeným opatreniam patrí napríklad informovanie o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a komunikácia o nej, podpora spotreby ekologických poľnohospodárskych výrobkov a podnecovanie väčšieho využívania ekologickej poľnohospodárskej výroby vo verejných jedálňach.

V záujme zvýšenia ekologickej agrovýroby zostane spoločná poľnohospodárska politika kľúčovým nástrojom na podporu prechodu na ekologické poľnohospodárstvo. Doplní sa o informačné podujatia a získavanie kontaktov na výmenu najlepších postupov a certifikáciu pre skupiny poľnohospodárov, nie pre jednotlivcov.

Komisia v snahe zlepšiť udržateľnosť organického poľnohospodárstva vyčlení minimálne 30 % rozpočtu určeného na výskum a inováciu v oblastiach poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a vidiecke oblasti na témy, ktoré sa týkajú konkrétne odvetvia ekologickej poľnohospodárskej výroby, alebo sú preň relevantné.

Komisia upozornila, že ekologická poľnohospodárska výroba je spojená s celou sériou výhod: polia obhospodarované ekologicky vykazujú približne o 30 % viac biodiverzity, ekologicky chované zvieratá majú lepšie životné podmienky a podáva sa im menej antibiotík, ekologickí poľnohospodári majú vyššie príjmy a sú odolnejší a spotrebitelia vďaka ekologickému logu EÚ presne vedia, čo nakupujú.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)