Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia navrhla digitalizáciu systémov sociálneho zabezpečenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aktívnu úlohu bude zohrávať Európsky orgán práce (ELA) so sídlom v Bratislave, ktorý bude zhromažďovať príklady najlepších postupov.

Brusel 6. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu v osobitnom oznámení navrhla konkrétne kroky na ďalšiu digitalizáciu koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia v Európe. Stanovuje ním opatrenia na urýchlenie a zjednodušenie cezhraničného prístupu k službám sociálneho zabezpečenia.

Komisia spresnila, že sa tým zlepší výmena informácií medzi vnútroštátnymi inštitúciami sociálneho zabezpečenia a urýchli sa cezhraničné uznávanie nárokov na dávky a ich poskytovanie. To uľahčí Európanom život a prácu v zahraničí a cestovanie do zahraničia, podnikom obchodovanie v iných krajinách EÚ a vnútroštátnym správnym orgánom cezhraničnú koordináciu sociálneho zabezpečenia.

Exekutíva EÚ vyzýva členské štáty, aby podnikli nasledovné kroky: urýchlili zavádzanie elektronickej výmeny informácií o sociálnom zabezpečení (EESSI) na vnútroštátnej úrovni v záujme jej plného sfunkčnenia v celej Európe do konca roka 2024; poskytovali online viac postupov koordinácie sociálneho zabezpečenia; zapojili sa do pilotných činností týkajúcich sa európskeho pasu sociálneho zabezpečenia (ESSPASS) a pracovali na zavedení peňaženiek digitálnej identity EÚ, ktoré občanom eurobloku umožnia mať k dispozícii digitálne verzie dokladov preukazujúcich nárok, ako je európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP).

Komisia zdôraznila, že bude podporovať členské štáty pri zavádzaní týchto opatrení tým, že im bude poskytovať technickú pomoc, a to aj prostredníctvom Nástroja technickej podpory, a zároveň im na to vyčlení finančné prostriedky EÚ napríklad z programu Digitálna Európa, Programu InvestEU, Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu plus.

Aktívnu úlohu bude zohrávať aj Európsky orgán práce (ELA) so sídlom v Bratislave, ktorý bude zhromažďovať príklady najlepších postupov a uľahčovať pravidelné výmeny medzi vnútroštátnymi orgánmi.

Komisia zároveň vyzvala Európsky parlament a Radu EÚ (členské štáty), aby schválili prístup stanovený v tomto oznámení, a členské štáty a všetky zainteresované strany vyzvala, aby spolupracovali na zavádzaní opatrení v ňom uvedených.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)