Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia navrhla predĺžiť energetické núdzové opatrenia o jeden rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Komisia spresnila, že posilnenie odolnosti trhu pri urýchlenom prechode na čistú energiu ako aj zaistenie bezpečných dodávok energie zostáva jej hlavnou prioritou.

Brusel 28. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) navrhla v utorok členským krajinám (Rada EÚ) predĺžiť niekoľko núdzových opatrení, ktoré boli na úrovni EÚ zavedené minulý rok na riešenie energetickej krízy.

Komisia informovala, že zatiaľ čo EÚ je v tomto roku v oveľa lepšej pozícii ako vlani v rovnakom čase a aj keď nástroje krízového manažmentu sa ukázali ako účinné na upokojenie trhov a zabezpečenie stabilných dodávok, predĺženie núdzových opatrení o ďalších 12 mesiacov poskytne dodatočnú ochranu. Dôvodom tohto opatrenia je skutočnosť, že globálne trhy s energiou zostávajú stále napäté.

Opatrenia navrhnuté EK zahŕňajú takzvané nariadenie o solidarite, ktoré obsahuje ustanovenia o transparentnosti trhu so skvapalneným plynom (LNG), a tiež štandardné pravidlá solidarity v prípade nedostatku plynu, mechanizmus nápravy trhu a núdzové pravidlá súvisiace s urýchlením povoľovania projektov v oblasti obnoviteľnej energie.

Komisia spresnila, že posilnenie odolnosti trhu pri urýchlenom prechode na čistú energiu ako aj zaistenie bezpečných dodávok energie zostáva jej hlavnou prioritou. Exekutíva EÚ prichádza s týmto návrhom v čase, keď vykurovacia sezóna sa už začala vo väčšine častí Európy.

Navrhované predĺženie núdzových opatrení si vyžaduje aj schválenie ministrami členských krajín (Rada EÚ), a to kvalifikovanou väčšinou.