Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia odobrila ČR program záruk vo výške 18,5 miliardy eur

Foto: TASR/AP

Ide o program, ktorý bol schválený na základe dočasného rámca štátnej pomoci, ktorý EK prijala 19. marca, s doplnkami z 3. apríla a 8. mája tohto roku.

Brusel 18. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok schválila český program záruk vo výške približne 18,5 miliardy eur (500 miliárd českých korún) na podporu poskytovania pôžičiek podnikom s maximálne 500 zamestnancami, ktoré sú negatívne postihnuté pandémiou nového koronavírusu.

Ide o program, ktorý bol schválený na základe dočasného rámca štátnej pomoci, ktorý EK prijala 19. marca, s doplnkami z 3. apríla a 8. mája tohto roku.

Výkonná podpredsedníčka EK zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže, Margrethe Vestagerová, v tejto súvislosti uviedla, že český program vo výške približne 18,5 miliardy eur podporí podniky do 500 zamestnancov, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou, tým, že im počas súčasnej krízy uľahčí prístup k financovaniu.

V rámci tohto programu bude finančná podpora pre podniky poskytovaná formou štátnych záruk za úvery. Program bude spravovať Českomoravská záručná a rozvojová banka.

Cieľom tohto opatrenia je znížiť riziko spojené s poskytovaním úverov podnikom s maximálne 500 zamestnancami, ktoré sú najviac postihnuté hospodárskym dopadom pandémie, a to tým, že zlepší ich prístup k financovaniu z vonkajších zdrojov, čím zaistí pokračovanie ich činnosti.

Komisia zistila, že opatrenie predložené ČR je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci. Vzťahuje sa na záruky za nové úvery na pracovný kapitál s obmedzenou splatnosťou a obmedzeným objemom, je časovo obmedzené, znižuje riziko, ktoré štát podstupuje, na najviac 90 %, zabezpečuje primeranú protihodnotu za záruky a zaručuje, že banky alebo iné finančné inštitúcie budú účinne smerovať podporu príjemcom, ktorí ju potrebujú.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)