Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia pod tlakom koronavírusu vydala usmernenia v doprave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že EÚ je jedinou oblasťou na svete, kde sú občania chránení úplným súborom práv cestujúcich - či už cestujú leteckou, železničnou, lodnou, autobusovou alebo autokarovou dopravou.

Brusel 18. marca (TASR) – Európska komisia dnes v úsilí o zmiernenie hospodárskych vplyvov pandémie ochorenia COVID-19 zverejnila usmernenia, ktoré majú zabezpečiť jednotné uplatňovanie práv cestujúcich v celej EÚ.

Komisia pripomenula, že národné vlády zaviedli rôzne opatrenia vrátane cestovných obmedzení a hraničných kontrol. Účelom týchto usmernení je uistiť cestujúcich, že ich práva sú chránené. Usmernenia poskytnú právnu istotu o tom, ako uplatňovať práva cestujúcich EÚ koordinovaným spôsobom v celej EÚ.

Exekutíva EÚ zdôraznila, že pokračuje v monitorovaní rýchlo sa vyvíjajúcej situácie a v prípade potreby podnikne ďalšie kroky.

Nové usmernenia by mali prispieť k zníženiu nákladov v odvetví dopravy, ktoré je obmedzeniami súvisiacimi s ochorením COVID-19 vážne postihnuté. Vzťahujú sa na práva cestujúcich pri leteckej, železničnej, lodnej alebo autobusovej, námornej a vnútrozemskej vodnej doprave, ako aj na príslušné povinnosti dopravcov.

Eurokomisárka pre dopravu Adina Valeanová v správe pre médiá uviedla, že EK vzhľadom na hromadné zrušenie dopravných spojov a meškanie cestujúcich a prevádzkovateľov dopravy, ktorí čelia pandémii COVID-19, chce poskytnúť právnu istotu, ako uplatňovať práva cestujúcich v EÚ.

"V prípade zrušenia letu musí dopravca uhradiť alebo presmerovať cestujúcich. Ak sa cestujúci sami rozhodnú zrušiť svoju cestu, preplatenie cestovného závisí od jeho typu a spoločnosti môžu ponúknuť poukážky na ďalšie použitie. Dnešné usmernenia poskytnú potrebnú právnu istotu o tom, ako uplatňovať práva cestujúcich EÚ koordinovaným spôsobom v celej Európskej únii," vysvetlila Valeanová.

Usmernenia EK pomôžu nielen cestujúcim, ale aj priemyselnému odvetviu a vnútroštátnym orgánom pri riešení bezprecedentnej situácie spojenej s novým koronavírusom, keď dochádza k obmedzeniam cestovania, ktoré ukladajú vlády členských štátov a ktoré ovplyvňujú dopravné služby v celej EÚ. Komisia tiež očakáva, že usmernenia pomôžu znížiť náklady pre sektor dopravy, ktorý je šírením epidémie silne zasiahnutý.

Usmernenia sa vzťahujú na práva cestujúcich pri leteckej, železničnej, lodnej alebo autobusovej/autokarovej, námornej a vnútrozemskej vodnej doprave, ako aj na príslušné povinnosti dopravcov.

Ak cestujúci čelia zrušeniu cesty, môžu si vybrať medzi náhradou ceny cestovného lístka alebo presmerovaním, aby sa v konečnom dôsledku dostali na miesto určenia. Usmernenia objasňujú, že súčasné okolnosti sú "mimoriadne", čo vedie k tomu, že sa nemôžu uplatniť určité práva, napríklad kompenzácia v prípade zrušenia letu menej ako dva týždne od dátumu odletu.

Komisia pripomenula, že EÚ je jedinou oblasťou na svete, kde sú občania chránení úplným súborom práv cestujúcich - či už cestujú leteckou, železničnou, lodnou, autobusovou alebo autokarovou dopravou. Dopravcovia musia cestujúcim, ktorých doprava bola zrušená, ponúknuť náhradu (vrátenie cestovných lístkov) alebo presmerovanie. Dopravcovia musia tiež poskytovať starostlivosť, pokiaľ ide o stravu a ubytovanie. Pokiaľ ide o kompenzáciu, pravidlá sa medzi jednotlivými druhmi dopravy líšia.