Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia posudzuje platbu 799 miliónov eur pre SR cez plán obnovy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Celkový plán obnovy a odolnosti Slovenska bude financovaný sumou 6,4 miliardy eur.

Brusel 18. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že dostala žiadosti o platby v rámci nástroja na obnovu a odolnosť (RRF), ktorý je hnacou silou ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU) od troch členských štátov Cypru, Rumunska a Slovenska.

Podľa údajov EK v poradí už štvrtá žiadosť Slovenska o platbu má hodnotu 799 miliónov eur vo forme grantov (bez predbežného financovania) a týka sa celkovo 15 míľnikov, ktoré sa Slovensko zaviazalo splniť v rámci svojho národného plánu obnovy.

Táto žiadosť o platbu pokrýva transformačné reformy v oblastiach vrátane udržateľnej dopravy, vzdelávania, zdravotníctva, podnikateľského prostredia, posilnenia boja proti korupcii a zlepšenia udržateľnosti dôchodkového systému.

Celkový plán obnovy a odolnosti Slovenska bude financovaný sumou 6,4 miliardy eur.

Druhá žiadosť Cypru o platbu má hodnotu 152 miliónov eur vo forme grantov a týka sa celkovo 33 míľnikov a piatich cieľov. Celkový plán obnovy a odolnosti Cypru bude financovaný sumou 1,22 miliardy eur.

Tretia žiadosť Rumunska o platbu má hodnotu dve miliardy eur vo forme grantov a pôžičiek a týka sa celkovo 68 míľnikov a šiestich cieľov. Celkový plán obnovy a odolnosti Rumunska bude financovaný sumou 28,5 miliardy eur.

Platby v rámci RRF sú založené na výkonnosti a závisia od toho, či Cyprus, Rumunsko a Slovensko implementujú reformy a investície uvedené v ich plánoch obnovy a odolnosti. Komisia teraz posúdi všetky tri žiadosti a potom zašle svoje predbežné hodnotenia plnenia míľnikov a cieľov požadovaných pre túto platbu Hospodárskemu a finančnému výboru EÚ. Ide o výbor EÚ zriadený na podporu koordinácie politík medzi členskými štátmi, ktorého úkolom je okrem iného aj hodnotenie hospodárskej a finančnej situácie členských krajín a koordinácia hospodárskych a fiškálnych politík.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)