Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia predložila aktualizovanú priemyselnú stratégiu EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jadrom aktualizovanej stratégie sú malé a stredné podniky a startupy, na ktoré je zacielená špecifická finančná podpora.

Brusel 5. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu predložila aktualizovanú priemyselnú stratégiu EÚ, ktorá odzrkadľuje novú realitu po koronakríze a ktorá má byť hnacím motorom pri prechode na udržateľnejšie, digitálne, odolné a globálne konkurencieschopné európske hospodárstvo.

Komisia navrhla nové opatrenia na posilnenie odolnosti jednotného trhu EÚ, najmä v časoch krízy. Upozornila na závislosť Európy v kľúčových strategických oblastiach a predstavila súbor nástrojov na ich riešenie. Ponúka tiež nové opatrenia na urýchlenie zelenej a digitálnej transformácie. Aktualizovaná stratégia je aj odpoveďou na výzvy identifikovať a monitorovať hlavné ukazovatele konkurencieschopnosti hospodárstva EÚ ako celku - integrácia jednotného trhu, rast produktivity, medzinárodná konkurencieschopnosť, verejné a súkromné investície a investície do výskumu a vývoja.

Jadrom aktualizovanej stratégie sú malé a stredné podniky a startupy, na ktoré je zacielená špecifická finančná podpora. Komisia v súčasnosti finalizuje proces vymenovania bývalého slovenského ministra hospodárstva a bývalého podpredsedu Európskej investičnej banky (EIB) Vazila Hudáka za vyslanca pre malé a stredné podniky.

Komisia v stredu prijala aj návrh nariadenia o zahraničných subvenciách narúšajúcich jednotný trh EÚ. Ide o kľúčový prvok pre úspech priemyselnej stratégie EÚ, ktorý zabezpečí rovnaké podmienky a podporí spravodlivý a konkurencieschopný jednotný trh.

Aktualizovaná priemyselná stratégia sa zameriava na tri kľúčové oblasti, a to posilnenie odolnosti jednotného trhu, riešenie strategických závislostí EÚ a urýchlenie dvojitej ekologicko-digitálnej transformácie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)