Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia sa bude zaoberať iniciatívou na záchranu včiel a farmárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Komisia sa v nasledujúcich týždňoch stretne s organizátormi iniciatívy, aby nimi predložené návrhy podrobne prediskutovala.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že európska občianska iniciatíva s názvom "Zachráňte včely a farmárov!" sa stala v poradí siedmou úspešnou iniciatívou, ktorou sa exekutíva EÚ bude zaoberať. Informuje o tom spravodajca TASR.

Iniciatíva, ktorej cieľom je dospieť v EÚ k poľnohospodárstvu šetrnému k včelám a zachovať zdravé životné prostredie, podľa informácií organizátorov získala podporu viac než milióna občanov z najmenej siedmich členských krajín.

Iniciatíva vyzýva eurokomisiu, aby navrhla právne opatrenia na postupné vyradenie syntetických pesticídov do roku 2035, na obnovenie biodiverzity a podporu poľnohospodárov počas tohto prechodu.

Komisia sa v nasledujúcich týždňoch stretne s organizátormi iniciatívy, aby nimi predložené návrhy podrobne prediskutovala. Následne Európsky parlament zorganizuje verejné vypočutie k tejto veci.

Komisia má čas do 7. apríla 2023, aby predstavila svoje ďalšie kroky: či navrhne konkrétne právne predpisy, alebo prijme iné nelegislatívne opatrenia, alebo či sa rozhodne v tejto veci nekonať.

Uvedená iniciatíva je v poradí siedmou európskou iniciatívou občanov, ktorej sa podarilo získať najmenej milión podpisov od občanov najmenej siedmich členských štátov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)