Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia udelí štátom EÚ pod migračným tlakom 305 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Finančná pomoc má podporiť úsilie o zvýšenie kapacity prijímania utečencov, o ochranu obetí obchodovania s ľuďmi a o posilnenie kapacity kontroly a riadenia hraníc.

Brusel 20. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že poskytla dodatočnú pomoc štyrom členským krajinám EÚ v hodnote 305 miliónov eur v záujme riešenia nelegálnej migrácie a lepšieho riadenia štátnych hraníc. Finančná pomoc je určená pre Grécko, Taliansko, Cyprus a Chorvátsko.

Finančná pomoc má podporiť úsilie o zvýšenie kapacity prijímania utečencov, o ochranu obetí obchodovania s ľuďmi a o posilnenie kapacity kontroly a riadenia hraníc. Núdzové financovanie bude poskytnuté cez Fond pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a Fond pre vnútornú bezpečnosť (ISF).

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos v správe pre médiá spresnil, že EK je odhodlaná pokračovať v podpore členských štátov vystavených migračným tlakom.

"Dodatočné sumy vo výške 305 miliónov eur, ktoré boli tento týždeň udelené niekoľkým krajinám, pokryjú naliehavé potreby. Zaistia, aby noví prichádzajúci boli vhodne ubytovaní a mali prístup k potravinám a vode, aby bola zaručená ich bezpečnosť a bezpečnosť najzraniteľnejších osôb a aby v prípade potreby boli posilnené hraničné kontroly," uviedol komisár.

Grécko dostane z celkovej sumy najviac - 289 miliónov eur. Táto suma pokryje náklady na ubytovanie pre 25.000 žiadateľov o azyl a finančné príspevky pre 70.000 osôb (190 miliónov eur) a náklady na ďalšie zvýšenie prijímacej kapacity v novootvorených prijímacích zariadeniach na pevnine (päť miliónov).

EÚ sumou 61 miliónov eur podporí Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM) a Medzinárodný fond OSN na záchranu detí (UNICEF), aby pokračovali v zdravotných a vzdelávacích programoch v prijímacích centrách pre utečencov.

Grécka pobrežná stráž dostane 33 miliónov eur na činnosť v Egejskom mori a 357.000 eur pôjde na projekty "prezimovania" - nákup prikrývok, zimných búnd a zimných súprav pre utečencov na gréckych ostrovoch a v regióne Evros.

Taliansko získa od EK 5,3 milióna eur na pomoc pri ochrane obetí obchodovania s ľuďmi. Cyprus dostane sumu 3,1 milióna eur na zvýšenie prijímacích kapacít na ostrove a na transformáciu dočasného núdzového centra Purnaras na plnohodnotné prijímacie stredisko, ktoré bude fungovať 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Chorvátsku EK vyčlenila sumu 6,8 milióna eur na pomoc pri posilňovaní riadenia svojich štátnych hraníc - vonkajších hraníc EÚ. Financie pomôžu posilniť kapacity dohľadu na hraniciach a orgány presadzovania práva tým, že pokryjú prevádzkové náklady desiatich staníc pohraničnej polície: zaistia vyplácanie denných prídavkov, náhradu za nadčasy a potrebné technické vybavenie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)