Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Eurokomisia udelila Kamerunu červenú kartu za nezákonný rybolov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

V praxi to znamená, že členské štáty EÚ odmietnu dovoz produktov rybolovu z Kamerunu, aj keď sú výrobky sprevádzané osvedčeniami potvrdenými vnútroštátnymi orgánmi.

Brusel 5. januára (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok označila Kamerun za nespolupracujúcu krajinu v rámci boja proti nezákonnému, nenahlásenému a neregulovanému rybolovu a udelila mu "červenú kartu". Informuje o tom spravodajca TASR.

V praxi to znamená, že členské štáty EÚ odmietnu dovoz produktov rybolovu z Kamerunu, aj keď sú výrobky sprevádzané osvedčeniami potvrdenými vnútroštátnymi orgánmi.

Rozhodnutie EK je založené na nariadení EÚ o nezákonnom, nenahlásenom a neregulovanom rybolove, ktoré zabezpečuje, že na trh EÚ majú prístup len legálne vylovené plody mora.

Zaradenie Kamerunu na "čierny zoznam" je založené na pretrvávajúcich závažných nedostatkoch, ktoré boli načrtnuté v oznámení prijatom vo februári 2021. Zakladá sa najmä na tom, že kamerunské orgány nedokázali zabezpečiť primeranú kontrolu národnej rybárskej flotily a neprijali potrebné nápravné opatrenia na zastavenie a zabránenie činnostiam nezákonného rybolovu.

Kamerun totiž pokračuje v registrácii rybárskych plavidiel, ktoré pôsobia mimo jeho vôd, vrátane plavidiel dopúšťajúcich sa nezákonného rybolovu, pričom monitorovanie ich činností je nedostatočné.

Komisia upozornila, že nezákonný, nenahlásený a neregulovaný rybolov je jednou z najvážnejších hrozieb pre udržateľné využívanie živých vodných zdrojov. Ohrozuje základy spoločnej politiky rybného hospodárstva EÚ a úsilie Únie presadzovať na medzinárodnej úrovni lepšiu správu oceánov. Tento druh rybolovu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre morské prostredie a morskú biodiverzitu.

V rámci svojich činností eurokomisia spolupracuje s tretími krajinami s cieľom zlepšiť riadenie rybolovu a zabezpečiť, aby všetky štáty dodržiavali svoje medzinárodné záväzky.

Komisia oznámila, že bude pokračovať v dialógu s kamerunskými orgánmi, aby pomohla krajine riešiť zistené nedostatky.

Celosvetová hodnota nezákonného, nenahláseného a neregulovaného rybolovu sa odhaduje na 10 – 20 miliárd eur ročne. Každý rok sa nezákonne uloví 11 až 26 miliónov ton rýb, čo zodpovedá najmenej 15 % svetových úlovkov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)